Senatori Ted Cruz, R-Texas, i tha “Hannity” të hënën se ai ra dakord të paraqiste argumente gojore përpara Gjykatës së Lartë në një çështje kyçe të lidhur me zgjedhjet – nëse gjykata e Lartë do ta merrte çështjen – sepse çështja “ngre shumë çështje serioze “.

Çështja e sjellë nga Rep. Mike Kelly, R-Pa., dhe kandidati i Kongresit të Pensilvanisë GOP Sean Parnell, pretendon se një ligj i shtetit 2019 që lejon, pa justifikim votimin me postë, është antikushtetues. Nëse gjykata bie dakord, sipas KDKA, Kelly dhe Parnell thanë që shumica e votave postare të komonuelthit në këto zgjedhje presidenciale të sapo kaluara, mund të hidhen jashtë.

Për Kelly dhe Parnell fillimisht u dha një qëndrim nga gjyqtarja e Gjykatës së Komonuelthit të Pensilvanisë, Patricia McCullough; por administrata e guvernatorit demokrat Tom Wolf apeloi në Gjykatën e Lartë të Shtetit; një shumicë demokratike 5-2. Gjykata e lartë doli në krah të Wolf, dhe ekipi i Kelly lëvizi për të marrë Gjykatën e Lartë të SHBA për të vendosur.

Paditësit argumentojnë se shteti nuk ka baza të lejojë votën ‘jo’në mungesë përmes postës pa një ndryshim kushtetues. Gati 30 anëtarë republikanë të legjislaturës shtetërore kanë nënshkruar një dokument në pajtim me çështjen e Kelly dhe Parnell.

“Ne mbështetëm miratimin e Aktit 77 sepse besonim se çdo Pennsilvanian duhet të kishte më shumë mundësi për të marrë pjesë në procesin tonë demokratik,” tha Senatori i Shtetit Judy Ward, R-Blair dhe Rep. i Shtetit Paul Schemel, R-Franklin, në një deklaratë të përbashkët, të hënën.

“Legjislacioni u hartua me kujdes për të mbrojtur integritetin e zgjedhjeve tona dhe përfshiu dispozita specifike në lidhje me afatet dhe verifikimin e nënshkrimit,” vazhduan ata, duke shtuar se Gjykata e Lartë e Shtetit më vonë “rrëzoi vullnetin e legjislaturës dhe guvernatorit duke ndryshuar afatet dhe eliminimin e dispozitave që kërkojnë verifikimin e nënshkrimit, duke zbatuar kështu standarde shumë më të lirshme për fletët e votimit me postë sesa zbatohen për fletët e votimit të hedhura personalisht. ”

“Ai ngre çështje të pastra të ligjit dhe unë besoj se Gjykata e Lartë duhet të zgjedhë të marrë çështjen,” i tha Cruz monitoruesit Sean Hannity. “Unë mendoj se ata duhet të dëgjojnë apelin.”

Anëtari i Komitetit të Drejtësisë të Senatit shtoi se “në një kohë kur ky vend është kaq i ndarë, kur njerëzit janë kaq të zemëruar, unë mendoj se kemi nevojë për një sens të zgjidhjes, dhe ne kemi nevojë që Gjykata e Lartë të ndërhyjë dhe të sigurojë që ne po ndjekim Kushtetuta dhe ndjekja e ligjit.

“Tani për tani, nuk është e shëndetshme për demokracinë, atë që po shohim dhe në Pensilvani, problemi u përkeqësua sepse Gjykata e Lartë e Pensilvanisë është një gjykatë partiake Demokrate që lëshoi vendime të shumëfishta në fytyrën e tyre në kundërshtim me ligjin,” vazhdoi Cruz.

“Kështu nuk duhet të funksionojnë zgjedhjet.”

Cruz vuri në dukje se Gjykata e Lartë e SHBA ndjen “urgjencën” e momentit, duke pasur parasysh afatin e ardhshëm “port të sigurt” për përzgjedhjen e zgjedhësve.

“Ne do të kemi një përgjigje dhe mund të kemi një vendim që nesër nga Gjykata e Lartë nëse ata do të marrin çështjen,” tha ai.

“Kur shikoni një vend ku 39% e amerikanëve tani besojnë se këto zgjedhje të fundit ishin të manipuluara, ky është një problem real për besimin në integritetin e sistemit tonë zgjedhor,” përfundoi senatori.

“Kështu që, unë shpresoj se Gjykata e Lartë do të shkojë përpara drejt përgjegjësisë së saj dhe të zgjidhë këtë çështje dhe të zgjidhë çështje të tjera sipas nevojës.”

VERITAS.COM.AL