Nga: Chad Pergram | Fox News

Eshtë e paqartë nëse ish-Presidenti Trump do të kandidojë përsëri për Zyrën Ovale në 2024.

Por një çështje tjetër është nëse Z. Trump mund të kujdeset të jetë kryetari i Dhomës kur Kongresi i ri te filloje më 3 Janar 2023.

Disa nga ato konjuktura filluan të tronditen përsëri gjatë fundjavës kur ish-presidenti mbajti një tubim të stilit të fushatës në Wellington, Ohio.

E gjitha kjo u trazua kohët e fundit kur Udhëheqësi i Minorances së Dhomës Kevin McCarthy, R-Calif., u duk se sugjeroi gjatë një interviste në Fox se ish-presidenti donte të ishte kryetar, nëse Republikanët pretendonin kontrollin e Dhomës në zgjedhjet e ndërmjetëme te vitit 2022. Ndihmësit e McCarthy menjëherë e kundërshtuan këtë. Ata thanë që ish-presidenti dëshiron që McCarthy të kryesojë si folës nëse GOP e fiton Dhomën vitin e ardhshëm.

Por nëse Presidenti Trump mund të dalë ose jo si kryetari i 55-të i Dhomës kjo ngre një pyetje shumë interesante: a mund të ndodhë në të vërtetë?

Kishte sugjerime që ish-presidenti mund të përpiqej të kërkonte një vend në Kongres, duke përfaqësuar Palm Beach, Florida, shtëpia ne Mar-a-Lago. Në një intervistë me Wayne Allyn Root, Trump argumentoi që të bëhesh kryetar “mund të jetë më mirë”. Ai e përshkroi mundësinë si “shumë interesante”.

Problemi me këtë është ish-Presidenti Trump qe është regjistruar për të votuar në Distriktin e Kongresit të 21-të në Florida, mbajtur aktualisht nga Rep. Lois Frankel, D-Fla. Distrikti favorizon Demokratët me tetë pikë. Frankel mposhti kundërshtaren e saj te GOP, Laura Loomer, me 20 pikë. Ish-presidenti madje humbi ndaj Presidentit Biden në terrenin e tij në shtëpi, 58% ndaj 41%.

Por nuk ka asgjë në Kushtetutë që thotë se anëtarët e Dhomës duhet të banojnë në distriktet që ata përfaqësojnë. Duke shkuar drejt vitit 2022, Republikanët shpresojnë të marrin vendin që aktualisht mbahet nga e moderuara Blue Dog Rep. Stephanie Murphy, D-Fla. Murphy mori një pasazh ndaj Senatorit sfidues Marco Rubio, R-Fla., për vendin e tij. Republikanët do të dëshironin të fitonin vendin e Rep. në pension Charlie Crist, D-Fla., i cili tani po kandidon për guvernator.

Por gjendja e vështirë e një kongresmeni Republikan të sapoardhur mund të pengojë stilin e ish-Presidentit Trump. Si një neofit i Dhomës, Trump ka të ngjarë ta gjente veten të rënë në zyra të ngushta në vendet e siperme te Dhomës, me zyra të vogla në katet e sipërme të Cannon ose Longworth House Office Buildings. Këto vende janë Siberia Kongresionale. Krejt ndryshe nga ornamentet komode të Zyrës Ovale ose Trump Tower.

Anëtarët e dhomës nuk marrin ndonjë kompensim të veçantë për vjetërsinë ose kushte të veçanta – edhe nëse ata janë një ish president.

Për më tepër, është e rrallë që ndonjë ish-president të kthehet në jetën publike si anëtar i Dhomës ose senator.

Presidenti John Quincy Adams është i vetmi ish-president që shërbeu në Dhomë. Adams ishte një anëtar i Dhomës për 18 vjet pas kohës së tij në Shtëpinë e Bardhë. Ai në të vërtetë vdiq në atë kohë në atë zyrë të Kryetarit, në katin e Dhomës, tani e emëruar  sipas Republikanit të ndjerë Lindy Boggs, D-La.

Presidenti Andrew Johnson u bë një senator pasi u largua nga presidenca, duke shërbyer midis të njëjtëve anëtarë që gati e dënuan atë në një gjyq impeachmenti. Por Johnson u sëmur dhe vdiq menjëherë pasi shërbeu në Senat.

Sidoqoftë, ish-Presidenti Trump nuk do të duhej as të zgjidhte Kongresin dhe të futej në katin e pestë të ndërtesës së Zyrës së Cannon House përballë Kapitolit nëse ai vërtet donte të bëhej kryetar i Dhomës – dhe një shumicë e plotë e dhomes gjithashtu do donte kryetar Trumpin.

Kushtetuta është e heshtur kur bëhet fjalë për kualifikimet e kryetarit. Neni I, Seksioni 2 i Kushtetutës thjesht shpreh sa vijon: “Dhoma e Përfaqësuesve do të zgjedhë Kryetarin dhe Zyrtarët e tjerë.”

Kryetari është zyrtari i parë qeveritar i renditur në Kushtetutë, shumë përpara presidentit. Koncepti i një “Kryetari të Shumicës së Senatit” nuk hyri kurrë në fjalorin e kongresit deri në fillim të shekullit të 20-të. Pra, kryetar është një punë goxha e madhe.

Dhe, për shkak se Kushtetuta është e heshtur për mënyrën se si Dhoma zgjedh kryetarin e saj, i takon Dhomës të zgjedhë kryetarin në mënyrën që e gjykon të arsyeshme.

Kjo është arsyeja pse disa ligjvënës kanë hedhur mundësinë gjatë viteve të zgjedhjes së një drejtuesi që nuk ishte anëtar i institucionit.

Me fjalë të tjera, nëse jeni ish-Presidenti Trump, pse shqetësoheni duke garuar kundër Lois Frankel kur mund ti shmangni suitat e kryetarit?

Anëtarët kanë votuar për anëtarë të ndryshëm jo te Dhomes gjatë viteve. Midis atyre që kanë marrë votat: Senatori Rand Paul, R-Ky., Ish Kontrollori i Valutës David Walker dhe Gjenerali në pension Colin Powell.

Disa konservatorë të Dhomës flirtuan me idenë për të garuar si jo një anëtar i Dhomës disa vjet më parë kur u përpoqën të tërhiqnin ish-Kryetarin e Dhomës John Boehner, R-Ohio. E njëjta bisedë u shfaq me tone të heshtura pasi Boehner njoftoi, në mes të Kongresit, se ai doli në pension. Kjo ishte para se republikanët të bindnin Rep Paul Ryan, R-Wis.,për të hyrë në përleshje.

Një emër që u shfaq disa herë ishte kolumnisti i ndjerë Charles Krauthammer.

Por shumica e kësaj ishin fjale boshe . Shumë ligjvënës hezituan të shkonin me një të jashtem sepse ata ndoshta nuk mund të mbizotëronin në garën e një kryetari dhe kjo do të krijonte një precedent të keq.Dhoma nuk ka shfrytezuar kurrë një “të jashtëm” si kryetar, pavarësisht nga boshllëku që e lejon organin të trokasë tek një jo-anëtar.

Pra, ne e dimë qëllimin e Kevin McCarthy për t’u bërë kryetar. Por sidoqoftë, a është një skenar i tillë në ajer edhe i besueshëm për ish-Presidentin Trump?

Pengesa e parë është që Republikanët duhet të fitojnë shumicën e Dhomës në zgjedhjet e ndërmjetëme te vitit 2022. Kjo nuk është një detyrë e vështire. Republikanët ka të ngjarë të ndryshojnë vetëm një grusht vendesh për të marrë kontrollin në janar 2023.

Por një problem tjetër afrohet për Trump ose për ndonjë kandidat për kryetar: Dhoma ka kërkuar prej kohësh që kryetari të arrijë një shumicë absolute të anëtarëve që hedhin votat. Me fjalë të tjera, nëse Dhoma është me 435 anëtarë dhe të gjitha votat e hedhura, 218 është numri magjik për të fituar. Kryetari nuk fiton bazuar në atë se kush merr më shumë vota. Duhet të jetë një shumicë e plotë.

Dhe aty qëndron fërkimi.

McCarthy nuk u bë kryetar pasi Boehner u tërhoq mënjanë në 2015 sepse besohej se ai do të binte disa vota i trembur nga ajo shumicë absolute. Kishte ceshtje të buta në 2019 dhe këtë janar të kaluar nëse Kryetarja e Dhomës Nancy Pelosi, D-Calif., mund të kontestonte votat, megjithë disa largime. Kjo nuk u provua kurrë si problem për Pelosin.

Por për Trump?

Ndërsa disa Republikanë mund të bërtasin për “Kryetarin Trump”, të tjerët do të tremben. Mendoni për 10 GOP-ers të Dhomës që votuan për ta hequr atë pas trazirave në Kapitol. Merrni parasysh ata që mund të admirojnë ish-presidentin, por do të shqetësohen për krijimin e një precedenti të ri, zgjedhjen e një kryetari që nuk ishte anëtar i Dhomës.

Dhe, ka disa Republikanë që mund ta përqafojnë Trumpin publikisht. Por privatisht, vetëm urojne që ai të zhduket.

Trump mund të ketë ende mbeshtetje të mirë mes shumë Republikanëve. Por zgjedhja e tij si kryetar i Dhomës është një ndërmarrje tjetër.

Për të qenë të qartë, shumica e kësaj është vetëm pështymë politike. Por siç themi gjithmonë në Capitol Hill, kjo ka të bëjë me matematikë. Bëhet fjalë për matematikë. Bëhet fjalë për matematikë.

Dhe kjo është arsyeja pse nuk është aspak e vështirë të shohësh që ish-presidenti mund të luftojë për të siguruar një shumicë absolute të Dhomës nëse emri i tij vendoset në nominimin për t’u bërë kryetar.

VERITAS.COM.AL