Një dokument i ri i Vatikanit në përkujtim të 500 vjetorit të Reformës së Protestantëve zyrtarisht ka njohur Martin Luther si një “dëshmitar i ungjillit,” duke kthyer traditën e vjetër të shteteve.

“Dhe kështu, pas shekujsh përkujtimesh të përbashkëta dhe shpifjesh, në vitin 2017 Luterianët dhe Kristianët Katolik, për herë të parë do të përkujtojnë së bashku fillimin e Reformës”, citohet të jetë shkruar në tekstin e ri nga Këshilli Papnor për Unitetin e Kristianëve.

Ndërsa mirëpritet nga shumicë, qasja e re e Vatikanit në drejtim të Luterit pritet që të hasë në rezistencë. Pika ku ndahen në raport me Luterin është sepse Luteri nuk ka qenë i mirënjohur  për shkak të armiqësisë ndaj Papatit dhe klerit. (Ai ka thënë se papët dhe kryepeshkopët nuk janë dhëndër të Kishës, por portierë të shtëpive publike dhe motrave të djallit në ferr”), dhe për shkak të armiqësisë me hebrenjtë.

Me përrallën anti- Semite të Luterit, në fakt, është e vështirë të kuptohet se si Vatikani mund t’u kërkojë Katolikëve  që ta nderojnë pa kushte si një “dëshmitar i vërtetë” i Ungjillit të Jesus Krisht.

Luther pret fundin e botës që është i pashmangshëm, dhe beson se papa mund të bashkohet me Hebrejtë dhe Myslimanët (Turq) kundër Kristianëve të vërtetë në një koalicion djallëzor mes armiqve të Zotit.

/Veritas.com.a/