HANNAH BLEAU

Zëvendespresidenti Mike Pence thuhet se i tha Presidentit Trump të martën se ai nuk posedon fuqinë për të bllokuar certifikimin e zgjedhjeve – një vërejtje që pasoi Trump duke cituar zëvendespresidentin, i cili do kryesojë seancën e përbashkët të Kongresit të së Mërkurës,që ka “fuqinë për të refuzuar elektorët e zgjedhur me manipulime ”.

Sipas një raporti nga New York Times, Pence thuhet se i tha Trumpit se “ai nuk besonte se kishte fuqinë për të bllokuar çertifikimin në kongres të fitores së Joseph R. Biden Jr në zgjedhjet presidenciale, megjithë insistimin e pabazë të Z. Trump që ai bëri , njoftuan njerëz prezent  në bisedë. ”

Raporti pason një tweetim të mëparshem nga presidenti, i cili tha se zëvendespresidenti “ka fuqinë të refuzojë elektorët e zgjedhur me mashtrim”:

Kongresi do të numërojë zyrtarisht votat e Kolegjit Zgjedhor të Mërkurën. Kundërshtimet nga të paktën një ligjvënës në Dhomë dhe Senat do të shkaktonin debate në të dy dhomat – një fenomen që pritet të ndodhë, me mbi 100 anëtarë të GOP të Dhomës dhe mbi një duzinë senatorësh të GOP që sinjalizojnë qëllimin e tyre për të kundërshtuar zgjedhësit në shtetet e diskutueshme.

Për Times:

Kur të konsiderohen rezultatet nga të gjitha shtetet, Z. Pence, i cili si zëvendes president gjithashtu shërben si zyrtar kryesues i Senatit, do të thirret të lexojë votat e Kolegjit Zgjedhor për secilin kandidat, duke zyrtarizuar fitoren e Z. Biden.

Zoti Pence ka kaluar orë të tëra me parlamentarë dhe avokatë ditët e fundit. Aleatët e tij thanë se ata presin që ai të kryejë detyrat e tij kushtetuese të Mërkurën.

Nëse Z. Pence do të ishte për ndonjë arsye i paaftë ose jo i gatshëm për të kryer rolin e tij si president i Senatit, ai rol do t’i binte Senatorit Charles E. Grassley, Republikan i Iowa-s, anëtari më i vjetër i dhomës Republikane.

Sidoqoftë, shefi i stafit të Pence, Marc Short, tha të Shtunën se zëvendes presidenti “mirëpret përpjekjet e Dhomës dhe Senatit për të përdorur autoritetin që kanë nën ligj për të ngritur kundërshtime dhe për të sjellë prova përpara Kongresit dhe popullit Amerikan, “Duke theksuar se Pence ndan” shqetësimet e miliona Amerikanëve në lidhje me mashtrimet dhe parregullsitë e votimeve “.

“Disa kanë spekuluar që zëvendes presidenti thjesht mund të thotë,” Unë nuk do t’i pranoj këta elektorë “, se ai ka autoritetin ta bëjë atë sipas Kushtetutës,” tha avokati i Trump Jay Sekulow këtë javë, duke shtuar “Unë në të vërtetë nuk  mendoj se kjo është ajo që Kushtetuta ka në mendje. ”

“Nëse do të ishte kështu, çdo zëvendes president mund të refuzojë çdo zgjedhje,” tha Sekulow. “Eshtë më shumë funksion procedural ministror.”

Pence, gjatë një tubimi fushate në Georgia të hënën, i tha turmës se “ejani këtë të mërkurë, ne do të kemi ditën tonë në Kongres. Ne do të dëgjojmë kundërshtimet. Ne do të dëgjojmë provat. ”

VERITAS.COM.AL