Si rezultat i zgjedhjeve lokale në Angli vazhdojnë të rrokullisen, Partia Konservatore nën Theresa May e cila ka humbur më shumë se 400 këshilltarë, me sondazhet qe parashikojnë që këto humbje mund të dyfishohen deri në momentin e mbarimit të numërimit – por votuesit i kanë kthyer krahët gjithashtu edhe Partisë Laburiste, në atë që duket të ketë qenë një natë e keqe për establishmentin e dy partive.

Ishte parashikuar shumë kohë përpara që zgjedhjet lokale do të ishin një masakër për Tory-t mbasi Theresa May të tjetërsonte votuesit e Leave duke ndjekur një marrëveshje me BE e cila mban shumë aspekte të anëtarësimit në BE dhe duke vonuar Brexitin dy herë, pavarësisht shumë premtimeve që ajo nuk do ti mbante.

Megjithatë, opozita e Laburistëve nuk duket se ka përfituar nga fatkeqësia e zonjës May, siç është tipike në këto zgjedhje dhe ka humbur vete më shumë se 80 këshilltarë – ndoshta për shkak të qëndrimit të saj ambivalent mbi Brexit.

Fituesit e mëdhenj të natës duket se janë Liberal Demokratët, një forcë shumë e zvogëluar politike e cila megjithatë ka arritur të kristalizojë mbështetjen e votuesve Remain konservatore duke e faturuar veten si parti anti-Brexit dhe kandidatët e pavarur, të cilët kanë mbledhur një share jashtëzakonisht të lartë te mbështetjes ku ata kane mundur.

Partia e Brexit të Nigel Farage, e cila ka fituar vendin e parë në sondazhet për zgjedhjet e Parlamentit Europian, nuk ishte në zgjedhje dhe Independencë Party të Mbretërisë së Bashkuar (UKIP), të cilën ai e udhëhoqi zyrtarisht më herët ka zvogëluar në mënyrë të konsiderueshme numrin e kandidatëve që ajo paraqiti në krahasim me zgjedhjet e fundit lokale, duke lënë shumë votues pa një parti të qartë pro-Brexit për të votuar.

Megjithatë, ka disa pika të ndritshme për partinë e udhëhequr nga Gerard Batten: ndërsa numri i këshilltarëve ka rënë në përgjithësi, me mbështetjen e zvogëluar në disa zona ku ka rezistuar, ajo ka kapur disa vende në zemër te Anglisë me shumice dërrmuese klasën punëtore – duke fituar pothuajse 30 për qind dhe duke kapur mbi 50 për qind të votës së përgjithshme në Alvaston,Derby, për shembull.

Veritas.com.al/