Nga: Fox News, AP /

Një sondazh i ri tregon mbështetje për protesta si ato që përfshijnë Louisville pas një vendimi të madh të jurisë në çështjen Breonna Taylor ka rënë nga një kulm i arritur menjëherë pas vdekjes së George Floyd në paraburgimin e policisë në Minneapolis në maj.

Sondazhi nga Associated Press-NORC Qendra për Kërkime të Çështjeve Publike zbulon se 44% e amerikanëve nuk i aprovojnë protestat në përgjigje të dhunës së policisë kundër amerikanëve të zinj, ndërsa 39% e aprovojnë. Në qershor, 54% miratuan protestat

Sondazhi u krye para njoftimit të së Mërkurës se një ish-oficer policie i Louisville do të akuzohej në çështjen Taylor, por jo për vdekjen e saj reale.

Vdekja e Floyd kishte shkaktuar gjithashtu një fokus të ri mbi të shtënat që vranë Taylor gjatë një kontrolli droge natën e 13 Marsit.

“Unë isha mbështetës edhe më parë, në qershor, por pasi pashë gjithçka deri tani, unë jam gati i vdekur kundër tyre,” tha Dave Hipelious, 63 vjeç, nga New Lenox, Ill., I cili është një montues tubash në pension në industrinë e energjisë.

Hipelious, i cili është i Bardhë, tha se mbështetja e tij për protestat u acarua kur ai pa trazira të dhunshme, zjarrvënie dhe plaçkitje që dëmtuan demonstratat kryesisht paqësore pas vdekjes së Floyd.

“Unë isha një djalë i ri mjaft i egër”, tha Hipelious. “Sa herë që policia më ndalonte dhe çdo çështje që kisha me ta, isha plotësisht në gabim. Unë besoj se ata po e bëjnë punën e tyre siç duhet. ”

Sondazhi zbuloi gjithashtu se 35% e Amerikanëve të bardhë miratojnë protestat tani, ndërsa 50% nuk i aprovojnë. Në qershor, 53% e amerikanëve të bardhë miratuan protestat ndërsa 34% nuk i miratuan.

Midis latinëve, 31% aprovojnë, krahasuar me 44% në Qershor; 63% e Amerikanëve të zinj mbështesin protestat, nga 81%, me më shumë që tani thonë se ata as nuk i miratojnë dhe as nuk i miratojnë.

Tetëdhjetë e katër për qind e Amerikanëve të Zinj, por vetëm 42% e amerikanëve të bardhë dhe 50% e Latinëve, thonë se policia përdor më shpesh forcë vdekjeprurëse kundër një personi të zi se sa një personi të bardhë. Ndërkohë, 74% e Amerikanëve të Zinj thonë se sistemi i drejtësisë penale është shumë i butë kur oficerët shkaktojnë plagosje ose vdekje, 47% e amerikanëve të bardhë dhe 50% e Latinëve thonë të njëjtën gjë.

Midis republikanëve, 75% thonë se nuk i pranojnë protestat, nga 56% në qershor. Vetëm 9% e aprovojnë, nga 29% atëherë. Dhe më shumë republikanë tani i përshkruajnë protestat si kryesisht ose të gjitha të dhunshme, 52% kundrejt 36%. Midis demokratëve, 70% i aprovojnë, dhe gati gjysma i përshkruajnë ato si kryesisht ose të gjithë paqësorë. Megjithatë, afërsisht aq sa i përshkruajnë ato si një përzierje e të dyjave.

VERITAS.COM.AL/