THOMAS D. WILLIAMS, PH.D.

ROME – Dy muaj e gjysmë bllokim i detyruar ka shtyrë shumë çifte të martuara në krizë, raportojnë mediat Italiane dhe regjistrimet e divorcit kanë parë një rritje të madhe prej 30 për qind që nga fillimi i shpërthimit.

Këshilltarët martesorë morën për të ndihmuar në Skype dhe WhatsApp çiftet në vështirësi të përballen me stresin e punëve të humbura dhe bashkëfinancimin e zgjatur gjatë 67 ditëve të bllokimit kombëtar, por kjo nuk ndaloi rritjen e kërkesave për divorc, raportoi Corriere della Sera javën e kaluar.

Sipas llogarive të relatuara nga këshilltarët, acarimi i shkaktuar nga gjithçka, nga shtrydhja keq e pastës se dhëmbëve, çorapet e hedhura në dysheme, thirrjet telefonike të dyshimta dhe hapësirat e ngushta të përbashkëta, është zmadhuar nga bllokimi i zgjatur, duke rezultuar në një vrapim në gjykatat e divorcit.

Lehtësimi rastësor i tensioneve në familje nga një zhytje në det ose një shëtitje në pyll nuk ishte më një mundësi, duke rezultuar që shtëpitë të bëhen tenxhere virtuale me presion, me heshtjen e zgjatur duke u alternuar me shpërthime të bërtitjeve të zemëruara, riinkriminimeve, madje edhe dhunës në familje.

Për këtë arsye Këshilli Kombëtar i Avokatëve i Italisë mori vendimin që çiftet në rajone të caktuara që lejohen te kërkojnë divorc me email, të pasohet nga një seancë dëgjimore në internet që do të zhvillohet virtualisht nga avokatët, pa pjesëmarrjen e palëve.

Një këshilltare martese, Annamaria Bernardini de Pace, thotë se ajo mori jo më pak se gjashtëdhjetë emaile pasi filloi bllokimi dhe kur faza 2 filloi në 4 maj, dymbëdhjetë çifte filluan procedurat e divorcit.

“Një klient i imi nxori burrin e saj nga shtëpia, i cili duhej të kthehej dhe të jetonte me nënën e tij,” tha ajo. “Në vetë-certifikimin, ai shkroi se duhej të kujdeset për të sepse ajo ishte e sëmurë.”

Sipas Gian Ettore Gassanit, president i shoqatës Italiane të këshilltarëve për martesat, një numër martesash u copëtuan sepse tradhëtite u zbuluan.

“Një burrë shpresonte të largohej me arsyetimin e radhës së gjatë në supermarket,” tha Gassani. “Në realitet ai po vizitonte të dashurën e tij, qe ishte gjithashtu fqinja e derës tjetër, dhe ai dërgoi një person tjetër në supermarket në vend të tij.”

“Problemi ishte se gruaja e tij u bë dyshuese dhe e ndoqi atë,” shtoi Gassani. “Rezultati ishte që ata më thirrën në orën një të mëngjesit dhe nuk e di kush bërtiste më shumë, gruaja apo burri.”

Në vetëm dy ditë ai pa 8 çifte që kërkojnë t’i japin fund gjërave, tha ai, një rezultat i pritshëm pas disa javësh konsultimesh përmes Skype, telefonit dhe WhatsApp.

Valeria De Vellis, një avokate e njohur e divorcit, tha se praktika e saj e zakonshme është të dërgojë çifte me probleme në terapi, nëse ata ende flasin me njëri-tjetrin, veçanërisht nëse kanë fëmijë, por kjo nuk po funksionon këto ditë.

“Nga rastet që vijnë në tryezën time këto ditë, ka pak për të shpëtuar,” tha ajo, “pasi situata, e cila shpërtheu gjatë izolimit, ka pasur shumë kohë për tu acaruar.”

Ajo gjithashtu përshkroi seanca dëgjimore të paprecedenta të divorcit me gjyqtarët përmes video konferencave, të cilat nuk kishin mundësinë e pajtimit që ndodh herë pas here kur takimet zhvillohen ballë për ballë.

Siç kanë sugjeruar disa media, kriza shëndetësore e shkaktuar nga koronavirusi ka rezultuar të jetë vetëm maja e ajsbergut,duke u lënë në hije tani nga kriza ekonomike, kriza e vetëvrasjeve, kriza e martesave dhe krizat e kredisë.

VERITAS.COM.AL/