-Administrata Bolsonaro ka komentuar arrestimin e shkëlqyer duke përsëritur angazhimin e presidentit aktual për të çrrënjosur korrupsionin nga vendi i Amerikës së Jugut-

Nga: Gerry Freda /

Ish-presidenti brazilian Michel Temer u arrestua në São Paulo me akuzën se kishte marre ryshfete milionere.

Ish udhëheqësi i te gjelbërve te arte, në krye të institucioneve nga viti 2016 deri në vitin 2018,ishte, në fakt, sipas magjistratures federale, i përfshire në “rastin më të madh të korrupsionit në histori”. Hetuesit me të vërtetë po hedhin dritë mbi vite te praktikave korruptive midis pallateve të pushtetit kombëtar dhe grupeve të rëndësishme të biznesit. Pikërisht Temer ka qenë një pjesë integrale e këtij sistemi te inkriminuar.

Në veçanti, ish-presidenti, aktualisht 78 vjeçar, do të kishte perceptuar në mënyrë të përsëritur, gjatë mandatit të tij si kreu i gjigantit të Amerikës Jugore, financime të paligjshme me vlerë miliona dollarë nga ana e disa kompanive të rëndësishme ndërtimi. Sipas magjistratëve titullarë të hetimeve, kreu i atëhershëm i shtetit, si një kthim për ryshfetet e pranuara, do të kishte favorizuar caktimin e kompanive në fjalë në kontrata të prokurimit nga importi me një rritje në krahasim me bazën e ankandit. Për momentin, hetuesit nuk kanë zbuluar emrat e biznesmenëve të ndërtimit që kane promovuar këtë shkëmbim favoresh.

Në qendër të sistemit korruptiv të hipotetizuar nga magjistratura federale do te ishte përveç ish-udhëheqësit të te gjelberve te arte Wellington Moreira Franco, ministër i Minierave dhe Energjisë gjatë mandatit presidencial të Temerit. Si rezultat, ai, si ish kreu i shtetit, është arrestuar nga policia federale dhe inkriminuar për përvetësim.

Te dy ish-përfaqësuesit e institucioneve, pasi u ndaluan nga forcat e rendit, u transferuan menjëherë në një burg afër Rio de Janeiros. Do t’ju vijnë shpejt te detyruar ti nënshtrohen marrjes në pyetje nga ana e magjistratëve që po përpiqen të provojnë te rindërtojnë marrëdhëniet e paligjshme të vendosura ne vitet e fundit në Brazil midis klasës politike dhe  asaj të biznesit.

Stafi i presidentit aktual të te gjelbërve të artë, nacionalisti Bolsonaro,ka komentuar arrestimet e fundit te shkëlqyeshme duke shprehur, nëpërmjet një deklarate, besim te thellë në punën e hetuesve dhe forcave te rendit dhe përsëritur angazhimin e kreut aktual të shtetit për të zhdukur ligësinë nga gjigandi i Amerikës Jugore dhe për të rivendosur moralin brenda institucioneve kombëtare.

Veritas.com.al/