Nga: Chris Strohm, Bloomberg

Prokurori i Përgjithshëm Jeff Sessions ka mbrojtur fort Presidentin Donald Trump

Ish-drejtori i FBI-së James Comey “devijoi” nga FBI-ja dhe procedurat e Departamentit të Drejtësisë në trajtimin e hetimit ndaj Hillary Clinton, duke dëmtuar imazhin e agjencive të zbatimit të ligjit,imazhin e paanshmërinë edhe pse ai nuk ishte i motivuar nga anshmëria politike, raporti.i departamentit te hetimit paratregon..

“Ndërsa ne nuk gjetëm që këto vendime ishin rezultat i paragjykimit politik nga ana e Comey, ne megjithatë arritem në përfundimin se duke u nisur në mënyrë kaq të qartë dhe dramatike nga FBI dhe normat e departamentit, vendimet ndikuan negativisht perceptimin e FBI dhe departamentit si administratorë te ndershem te drejtësisë “, tha inspektori,I pergjithshem Michael Horowitz në konkluzionet e raportit, të cilat u morën të enjten nga Bloomberg News.

Raporti i Horowitz shqyrtoi veprimet e kryera nga zyrtarët më të lartë përpara zgjedhjeve të vitit 2016, duke përfshirë edhe trajtimin e hetimit të përdorimit të Clinton te një serveri privat emaili kur ajo ishte sekretare e shtetit. Hetimi u zgjerua për të prekur një sërë vendimesh të ndjeshme politikisht nga zyrtarët përfshirë Comey dhe ish-Prokurorin e Përgjithshëm Loretta Lynch.

Ndërsa raporti qe ju dërgua Kongresit të enjten nuk merret me origjinën e hetimit mbi përzjerjen e Rusise në zgjedhjet e vitit 2016 dhe marrëveshjet e mundshme me persona qe ishin rreth Presidentit Donald Trump, presidenti dhe mbështetësit e tij republikanë në Kongres janë gati për ta përdorur atë si dëshmi e gjykimit të dobët dhe paragjykimeve anti-Trump brenda Byrosë Federale të Hetimeve dhe Departamentit të Drejtësisë.

Në tweets, Trump ka thënë se hetimi i Comey për Clinton ishte “i rremë dhe i pandershëm” dhe se Comey, të cilin ai e pushoi më 9 maj 2017,e beri lecke reputacionin e FBI-së

Interesi i Trump-it

Trump ka shprehur interesim të madh në raportin e inspektorit të përgjithshëm,ashtu si dhe ca skepticizëm,I cili mund të mos jetë aq i dëmshem sic ai shpresonte.

“Pse po merr kaq shumë kohë Raporti i Inspektorit të Përgjithshëm mbi shtremberimet e Hillary dhe dredhimet e James Comey,” Trump tweeted më 5 qershor. “Shtyrje te shumta,Shpresoj qe raporti nuk eshte duke u ndryshuar dhe te bëhet më i dobët! Ka kaq shumë gjëra të tmerrshme për të thënë, publiku ka të drejtë të dijë. Transparence! ”

 

Midis temave inspektori i përgjithshëm ka shqyrtuar njoftimin e Comey në korrik 2016 se asnjë prokuror nuk do të gjente terren për të ndjekur akuza penale kundër Clinton për trajtimin e informacionit të fshehtë në serverin e saj privat të email-it, si dhe vendimin e Comey për të informuar Kongresin vetëm disa ditë para zgjedhjeve qe hetimi per Klinton po rihapet.Njoftimi publik i Comey për gjetjet i zemëroi republikanët, ndërkohë që rihapja e tij e hetimit theu demokratët.

Disa nga ato që zbuloi Horowitz tashmë janë bërë publike.

Tekstet Anti-Trump

Kritikët republikanë morën informata nga inspektori i përgjithshëm se dy zyrtarë të FBI-së të cilët kishin punuar ne hetimin mbi Rusine te keshilltarit special Robert Mueller, Peter Strzok dhe Lisa Page, shkëmbyen mesazhe me tekst kritik ndaj Trump. Mueller e hoqi Strzok nga hetimi pasi tekstet u zbuluan, dhe Page gjithashtue ka lene FBI-në.

“Ne nuk gjetëm dëshmi dokumentare apo dëshmi evidente qe konsiderata të pahijshme, përfshirë paragjykimet politike, ndikuan drejtpërdrejtë në veprimet konkrete hetimore që ne rishqyrtuam”, tha Horowitz në raportin që do të shperndahet të enjten. “Sjellja e këtyre punonjësve hodhi një re mbi tërë hetimin e FBI-së”.

Inspektori i përgjithshëm gjithashtu lëshoi një raport në prill duke gjetur se ish drejtori i FBI-së, Andrew McCabe,ka genjyer në katër raste të ndryshme në lidhje me ndërveprimet me mediat, duke përfshirë dhënien e informacionit një gazetari të lajmeve lidhur me hetimin e FBI-së per fondacionin e krijuar nga Clinton dhe burri i saj Presidenti Bill Klinton. Inspektori i përgjithshëm e ka referuar çështjen tek Prokurori i SHBA për Distriktin e Kolumbisë për hetime të mëtejshme.

 

Prokurori i Përgjithshëm Jeff Sessions u mbështet në kete raport për të pushuar McCabe vetëm disa orë para se ai kishte vendosur për të dalë në pension dhe ishte kualifikuar për pensionin e tij të plotë qeveritar. McCabe dhe avokati i tij kanë kundërshtuar ashpër akuzat.

Inspektori i përgjithshëm gjithashtu hapi një ri-investigim të ndare në atë nëse Departamenti i Drejtësisë dhe FBI ndoqën procedurat e duhura në marrjen e një urdhri të fshehtë për të kryer survejim mbi ish-ndihmësin e fushatës së Trump, Carter Page në fund të vitit 2016 dhe në fillim të vitit 2017.

Veritas.com.al