Rob Crilly,White House Correspondent | 

 

Për shumë Republikanë që shikonin, ishte debati që donin të shihnin herën e parë.

Pastaj, Presidenti Trump ka akuzuar dhe vene me shpatulla per muri kandidatin Demokrat Joe Biden në një performancë që nuk ka bëre asgjë për të mbushur një deficit të madh të sondazheve.

Këtë herë, kur debati final përfundoi në Nashville, Tenesi, ata pritën një ton më të përmbajtur dhe një stil më konvencional që dha goditje precize në rekordet e Bidenit në qeveri dhe planet për të ardhmen.

Strategu Republikan Ron Bonjean tha se ishte një performancë komanduese.

“Në vend që ta ndërpresë, ai e lejoi Joe Biden të përgjigjej, gjë që e lejoi atë të vertitej ne një numër çështjesh të ndryshme, nga taksat te ekonomia te kujdesi shëndetësor, energjia dhe krimi,” tha ai.

Dhe kjo siguroi një nga momentet që shumë këshilltarë kishin dashur të shihnin: një eleminim të pastër dhe të qartë të karrierës së gjatë të Biden në Uashington dhe një promemorie të zgjedhjes me të cilën përballen votuesit.

Ajo erdhi pasi Trump dëgjoi me durim që Biden t’i përgjigjej një pyetjeje mbi garën në Amerikë duke përshkruar “bisedën”, kur prindërit zezakë paralajmëronin fëmijët e tyre për rreziqet e marrëdhënieve me policinë.

Pastaj presidenti u zbraz.

“Ai ka qenë në qeveri 47 vjet, ai kurrë nuk bëri asgjë,” tha ai.

Ishte një batutë potente, por mori edhe kritika mbi faktin se ai shmangu përgjigjen e pyetjes nëse ai e kuptonte pse prindërit zezakë duhet ta bënin “bisedën”.

Ai pozicionoi një sentiment të ngjashëm momente më vonë kur Biden tha se përdoruesit e drogës duhet të dërgohen në qendrat e trajtimit, jo në burg.

“Pse nuk e realizove? Kishit tetë vjet me Obamën, ”tha ai, duke u ngrohur me temën. “E dini pse, Joe? Sepse ju të gjithë flisni dhe nuk veproni ”.

Menaxheri i fushatës Bill Stepien përmblodhi strategjinë më pas. “Ky ishte biznesmeni përkundrejt politikanit të karrierës, i jashtmi kundrejt personit të brendshëm të Uashingtonit, reformatori kundër moçalit,” tha ai.

Trump pritej të dilte i lëkundur. Duke qene prapa Biden në sondazhet kombëtare me pothuajse 8 pikë, sipas një mesatareje të mbështetur nga RealClearPolitics, ai paraqiti një figurë gjithnjë e më të zemëruar gjatë javës që i parapriu debatit.

Por vëzhguesit gjithashtu kuptuan që Trump, i cili në mënyrë të famshme thotë se nuk ka nevojë të përgatitet për debate, kishte dëgjuar këshilltarët e tij dhe kishte marrë kohë për ta provuar. Qasja e tij më e matur do të thote se ai mund të përdorte truket e debatuesve më të stazhionuar, të tilla si përqendrimi në pyetjet që ai dëshironte të adresonte në vend qe t’u përgjigjej pyetjeve që i ishin dhënë.

Së bashku me mbylljen e mikrofonëve, për të cilën flitej shumë, u bë një debat më i civilizuar. Në një moment, Trump madje kërkoi leje për të ndërhyrë, duke pyetur: “Unë mendoj se duhet të përgjigjem, nëse mundem?”

Duke e lënë Biden të flasë, Trump ishte më i aftë të gjente shënjestrën e tij dhe pastaj goditjen, thanë mbështetësit e tij.

“Trump e shkatërroi atë”, tha Sam Nunberg, një këshilltar i fushatës së Trump 2016. “E coptoi Bidenin pjesë-pjesë dhe e përtypi atë.”

Pjesa e parë e mbrëmjes e pa Trumpin në mbrojtje ndaj trajtimit të tij të koronavirusit. Por ai arriti të përdorte një nga pikat e tij në mes të pyetjeve mbi sigurinë kombëtare dhe ngatërresat me qeveritë e huaja për të kaluar nga mbrojtja në sulm dhe të niste një sulm personal ndaj familjes Biden.

Ai përsëriti akuzat e tij se Biden dhe djali i tij Hunter u përfshinë në praktika joetike në Kinë dhe Ukrainë, megjithëse nuk ka dalë ndonjë provë e keqbërjes.

“Ata po ju paguanin ju shumë para, dhe ata ndoshta ende janë duke ju paguar, por tani, me ato që dolën sot,” tha ai duke iu referuar një cacheje të postave elektronike dhe mesazheve WhatsApp lëshuar nga një ish-bashkëpunëtor i djalit të Biden, “është edhe më keq ”

Strategjistët e kishin paralajmëruar presidentin që të qëndronte larg djalit të trazuar të kundërshtarit të tij. Historia e tij e abuzimit me drogën dhe përpjekjet për të tregtuar në emër të babait të tij kanë qenë një element kryesor i fjalimeve të tubimeve të Trump, por këshilltarët besojnë se ata kanë më pak prurje me votues të pavendosur dhe të pavarur.

Por gjatë ditës, zyrtarët e fushatës thanë se presidenti do të përdorte nje cache te re të komunikimeve nga Tony Bobulinski, i cili ishte midis miqve të ftuar nga Trump për t’u ulur në audiencë, për të sulmuar Biden. Ata thanë se ishte një mënyrë për të projektuar problemin për një audiencë të madhe televizive.

Nëse funksionoi apo jo, do të bëhet e qartë në ditët në vijim. Përgjigja e Biden ishte ta likuidonte atë si “malarkey” dhe t’u drejtohej shikuesve në shtëpi.

“Nuk ka të bëjë me familjen e tij dhe familjen time,” tha ai. “Bëhet fjalë për familjen tuaj.”

VERITAS.COM.AL/