Presidenti Donald Trump njoftoi të Premten në Shtëpinë e Bardhë se Shtetet e Bashkuara ndërpret marrëdhëniet e saj me Organizatën Botërore të Shëndetit.

Presidenti tha se zyrtarët kinezë nuk arritën të raportojnë detaje të koronavirusit siç duhet tek Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) dhe i bëri presion organizatës për të mashtruar botën në lidhje me rreziqet e saj.

“Jetë të panumërt janë marrë dhe vështirësi të thella ekonomike janë shkaktuar në të gjithë globin,” tha ai.

Trump tha se OBSH nuk arriti të veprojë mbi reformat që Shtetet e Bashkuara kishte kërkuar, duke nxitur vendimin e tij për t’i dhënë fund rolit të Amerikës me organizatën.

“Ne kemi detajuar reformat që duhet të bëjë dhe të përfshihen drejtpërdrejt me to, por ata nuk kanë pranuar të veprojnë,” tha ai.

Trump tha se Shtetet e Bashkuara do të përdorin qindra miliona dollarë të dërguar më parë në WHO, për programe të tjera të ndihmës ndërkombëtare.

“Bota ka nevojë për përgjigje nga Kina për virusin”, tha Trump. “Ne duhet të kemi transparencë.”

Ai vuri në dukje se zyrtarët kinezë mbyllin njerëzit që të largoheshin nga Wuhan gjatë kulmit të pandemisë së koronavirusit në pjesë të tjera të Kinës, por i lejoi ata të udhëtojnë në botë dhe të përhapin virusin.

“Vdekja dhe shkatërrimi i shkaktuar nga kjo janë të pallogaritshme,” tha Trump. “Ne duhet të kemi përgjigje, jo vetëm për ne, por pjesën tjetër të botës.”

VERITAS.COM.AL