WENDELL HUSEBØ

Ish Presidenti Donald Trump njoftoi të Mërkurën një padi kundër Facebook, Twitter dhe Google në Distriktin Jugor të Floridas për të “urdhëruar ndalimin e menjëhershëm të kompanive të mediave sociale, censurimin e paligjshëm dhe të turpshëm të popullit amerikan”.

Procesi gjyqësor në bashkëpunim me Institutin e Politikës Amerika e Para, një grup i themeluar nga alumnat e Administratës Trump Brooke Rollins dhe Linda McMahon, gjithashtu do të kërkojë një “fund hijes së bllokimit “, shpjegoi Trump.

“Rasti ynë do të provojë se kjo censurë është e paligjshme, është antikushtetuese dhe është plotësisht jo-amerikane”, vazhdoi Trump. “Depozitimi ynë gjithashtu kërkon urdhëresë lehtësimi  për të lejuar dëmshpërblim te shpejtë… sepse po shkatërron vendin tonë.”

“Thjesht duhet të hidhni një vështrim në atë që ndodhi në zgjedhjet e fundit dhe të shtoni numrat e duhur”, tha Trump për censurimin e teknologjisë së madhe në zgjedhjet e vitit 2020. “Mediat sociale i kanë dhënë fuqi të jashtëzakonshme një grupi gjigantësh të mëdhenj të teknologjisë që po punojnë me qeverinë, mediat kryesore dhe një segment të madh të një partie politike, për të heshtur dhe shtypur pikëpamjet e popullit amerikan.”

Trump gjithashtu tregoi se si Facebook censuroi informacionin në lidhje me koronavirusin kinez:

Deri vonë, Facebook kishte një politikë për të eleminuar të gjitha postimet që ndanin prova se virusi i tmerrshëm doli nga Kina. Ata thanë, “Nuk doli nga laboratori kinez.” Mos harroni, i thashë Wuhani, ishte si një bombë që plasi. “Ajo erdhi nga laboratori i Wuhanit.”

“Sigurisht që ka qese per kufomat jashtë laboratorit, askush nuk e përmend atë kurrë. Pyes veten pse?” tha Trump. “Më në fund u zbulua se kjo ishte me shumë gjasë e vërteta, që kjo vinte nga laboratori.”

Breitbart News raportoi para njoftimit se teknologjia e madhe ka të ngjarë të përdorë Seksionin 230 për mbrojtjen e tyre dhe se “Florida kishte miratuar një ligj që rregullon platformat e teknologjisë si transportues të zakonshëm në shtetin Sunshine, atëherë Trump si një banor i Floridës do të ishte në një terren ligjor shumë më të fortë kundër gjigandëve të teknologjisë ”:

Gjigandët e teknologjisë ka të ngjarë të përdorin Seksionin 230 të Aktit të Ndikimit të Komunikimeve për të argumentuar se ata kanë të drejtë të censurojnë këdo, në çdo kohë, për ndonjë arsye – një argument që gjykatat e kanë pranuar në të kaluarën.

Presidenti Trump u përpoq per një ndryshim rregullash ekzekutimi në minutën e fundit për të bërë ndryshimin në Seksionin 230 në muajt e tij të fundit në detyrë, por kryetari i atëhershëm i FCC Ajit Pai vrau përpjekjen një ditë pas 6 Janarit, pasi shprehu më parë mbështetjen për të.

Sikur Florida të kishte miratuar një ligj që rregullon platformat e teknologjisë si transportues të zakonshëm në shtetin Sunshine, atëherë Trump si një banor i Floridës do të ishte në një bazë ligjore shumë më të fortë kundër gjigandëve të teknologjisë. Republikanët e Florida-s nuk e miratuan një projekt-ligj të tillë – dhe projekt-ligji që ata kaluan u bllokua nga një gjykatës federal.

Breitbart News gjithashtu raportoi se kandidati për kongres të SHBA dhe Rep. I Shtetit Florida, Anthony Sabatini (R) është zotuar të prezantojë një projekt-ligj që rregullon kompanitë e teknologjisë si transportuesit e zakonshëm në një sesion të ardhshëm legjislativ.

VERITAS.COM.AL