“Demokratët po zhvillojnë dy lojëra të mëdha në mënyrën se si ata janë duke iu përgjigjur asaj që është një veprim i ligjshëm”, tha ish-Kryetari i Dhomës Newt Gingrich për “Fox & Friends” të hënën në lidhje me mënyrën se si ata reagojnë ndaj potencialit të plotësimit të një vakant të Gjykatës Supreme gjatë një viti i zgjedhjeve.

Ndërsa Presidenti Trump lëviz për të emëruar një kandidat për të mbushur vendin e Drejtësisë Ruth Bader Ginsburg, e cila vdiq të Premten, ka një numër në rritje të Demokratëve që kërcënojnë të zbatojnë një strategji radikale dhe të paketojnë Gjykatën e Lartë nëse marrin kontrollin e Shtëpisë së Bardhë dhe Senatin.

“Në vitin 2016, ishte gjyqtarja Ginsburg ajo që tha se ishte plotësisht e përshtatshme që një president të emëronte dhe Senati të konfirmonte një gjykatës gjatë një viti zgjedhor.  Në këtë mënyrë Republikanët kanë të drejtën që të mund të lëvizin dhe të citojnë deklaratat e gjykatëses Ginsburg të bëra katër vjet më parë,” tha Gingrich .

Kryetarja e Dhomës Nancy Pelosi, D-Calif., e cila nuk ka folur për bllokimin e gjykatës, të Dielën refuzoi të përjashtojë masa të tilla si fajësimi i presidentit nëse ai lëviz për të mbushur vendin vakant të Ginsburg.

Gjatë një interviste në ABC News “Kjo javë”, Pelosi u pyet nëse ajo dhe Demokratët e Dhomës do të lëviznin për të hequr fajin Trump në një përpjekje për të ndaluar zgjedhjen e tij të Gjykatës së Lartë nga konfirmimi në stol.

“Ne kemi mundësitë tona që nuk jam gati t’i diskutoj tani, por fakti është që ne kemi një sfidë të madhe në vendin tonë, “tha Pelosi.

Të hënën, Gingrich shpjegoi “dy sfidat” me të cilat përballen demokratët.

Ai tha se sfida e parë është që demokratët “do të bëhen më radikalë” dhe “më të tërbuar”.

“Ju do të shihni më shumë turma që shfaqen në shtëpitë e senatorëve dhe po përpiqen të frikësojnë njerëzit, ju do të flisni për bllokimin e gjykatës në të ardhmen,” tha Gingrich. “Do të ketë një farë nervozizmi sepse e vërteta është se ata janë të pafuqishëm.”

Ai vazhdoi duke thënë se “nëse presidenti emëron njerëzit që ne po shikojmë, ata janë njerëz me besim dhe demokratët duhet të jenë shumë të kujdesshëm kur kanë dikë si Kamala Harris e cila është… po aq anti-katolike ”.

Presidenti Trump tha se i nominuari i tij për të zëvendësuar Ginsburg do të ishte një grua dhe i tha “Fox & Friends” të hënën se zgjedhja e tij ka të ngjarë të shpallet më vonë këtë javë dhe se do të përafërsisht pesë persona.

Dy emra, gjyqtarët Amy Coney Barrett në Çikago dhe Barbara Lagoa në Atlanta, kanë dalë nga lista e pretendentëve të Gjykatës Supreme që thuhet se Trump po shqyrton pas vdekjes së Ginsburg.

VERITAS.COM.AL