HANNAH BLEAU/ Breitbart News

Kandidatët më të mirë të Demokratëve janë duke ndjekur Presidentin Trump në një ndeshje zgjedhjesh të përgjithshme në Teksas, tregon një studim i Universitetit të Teksasit / Texas Tribune.

Sondazhi, i bërë nga 18-27 tetor, në mesin e 1.200 votuesve të regjistruar, zbuloi se asnjë nga demokratët në garën presidenciale, madje as kandidatët më të lartë Sen. Elizabeth Warren (D-MA), Joe Biden (D), ose Sen. Bernie Sanders (I-VT), do të jetë në gjendje të mposhti Trump në shtetin e Yllit te Vetmuar.

Të anketuarit u pyetën: “Per ke do të votonit në këtë ndeshje të zgjedhjeve të mundshme të përgjithshme?”

Sondazhi tregoi se Warren dhe Biden po ndjekin Trump me shtatë pike diference, 39 përqind ndaj 46 përqind të Trump. Sanders, ndërsa ende po humbet, pëson një humbje me një diferencë më të vogël, 40 përqind ndaj 45 përqind të Trump. Edhe vendasi Beto O’Rourke (D) i Teksasit, i cili doli nga gara presidenciale javën e kaluar, humbi ndaj presidentit, me 41 përqind ndaj 47 përqind të Trump.

Sondazhi tregon gjithashtu se ish kryetari i Bashkisë së San Antonios, Julián Castro (D), binte ndaj Trumpit në nje ndeshje kokë më kokë me shifra dyshifrore, ose 13 pikë përqindje. Marzhi i gabimit është +/- 2.83 përqind.

Rezultatet ishin si më poshtë:

Trump: 46 %
Warren: 39 %

Trump: 46 %

Biden: 39 %

Trump: 45 %
Sanders: 40 %

Trump: 46 %
Castro: 33 %

Trump: 47 %

O’Rourke: 41 %

Sidoqoftë, Texas Tribune vë në dukje se “një numër i konsiderueshëm i Demokratëve po i mbajnë votat e tyre – ndoshta një shenjë që ndërsa ata kundërshtojnë Republikanet, ata favorizojnë një Demokrat tjetër”:

Për shembull, 89% e Republikanëve thonë se ata do të mbështesin Trump sesa Biden, dhe 5% thonë se do të favorizonin Biden, duke lënë 6% jo të gatshëm të zgjidhnin. Por në të njëjtën garë, 82% e Demokratëve favorizojnë Biden, dhe 4%  favorizojnë Trump, duke lënë 14% të cilët ose pëlqejnë një Demokrat tjetër më shumë ose nuk duan të zgjedhin akoma. Hendeku më i madh ishte në ndeshjen Trump-Castro, ku 93% e Republikanëve e kanë një zgjedhje të caktuar dhe vetëm 71% e Demokratëve e bëjne.

Joshua Blank, drejtori kerkimor i Projektit të Politikës në Teksas në UT-Austin, nuk beson domosdoshmërisht se rezultatet do të pasqyrojnë atë që do të ndodhë në zgjedhjet e përgjithshme, por ai vuri në dukje se rezultatet bëhen “më republikane” pasi ato “lëvizin nga votuesit e regjistruar në votuesit e mundshëm në Teksas ”.

Një frikë e ndryshimit blu ka qenë në mendjen e GOP ndërsa Demokratët vazhdojnë në përpjekjet e tyre për ta kthyer Teksasin blu. Gara e senatit në Texas në vitin e kaluar, midis Senatorit Ted Cruz (D-TX) dhe O’Rourke, ngjalli shqetësime, pasi Cruz e mposhti ngushtë kundërshtarin e tij demokrat 50.9 për qind me 48.3 për qind. Sidoqoftë, siç theksoi Breitbart News, O’Rourke humbi pavarësisht “mbështetjes së jashtëzakonshme nga Hollywood dhe kontributeve dyfish të fushatës – 70.2 milion dollarë ndaj 33.4 milion dollarë të Cruz.”

Sidoqoftë, rezultatet ishin akoma shumë të ngushta për te qene rehat GOP, i cili qysh tani po rrit burimet në Teksas.

“Pa 38 votat tona elektorale, asnjë kandidat Republikan nuk e ka rrugën drejt fitores për të ardhmen. Kjo është arsyeja pse ne po kërkojmë mbështetjen e njerëzve në të gjithë vendin, “tha kryetari i Partisë Republikane të Teksasit James Dickey në Breitbart News Saturday në Sirius XM në Prill.

“Një nga gjërat me të cilat përballemi si sfidë në Teksas janë njerëzit që supozojnë se Texasi gjithmonë ka qenë dhe gjithmonë do të jetë i kuq. Kjo nuk është e vërtetë. Vetëm 16 vjet më parë, Republikanët morën edhe Dhomen e Teksasit, ”vazhdoi Dickey

“Demokratët kanë derdhur para dhe po shtojne burime në Teksas për të provuar ta kapërcejnë Teksasin,” shtoi ai.

Trump fitoi Teksasin në vitin 2016 me 52.2 për qind ndaj 43.2 për qind të Hillary Clinton.