( FOTO: Laurent Wauquiez)/

Laurent Wauquiez, për Macron ka qenë një pjesë e lehtë. Ai nuk kishte kurrë dyshime serioze se një 42 vjeçar do të fitonte natën e kaluar në zgjedhjet për kryetarin e ri të ‘Les Républicains’ një pozitë që më parë e mbante François Fillon pas humbjes poshtëruese në fushatën presidenciale në Maj. Por tani testi real është: Sfida ndaj hegjemonisë së Emmanuel Macron.

Në gjashtë muaj qëkurse ai u bë presidenti më i ri në Republikën e Pestë, 39 vjeçari Macron ka invaduar territorin e qendrës së djathtë. Jo vetëm për këtë, por u ka ikur disa Republikanëve me profil të lartë si kryeministri Édouard Philippe dhe ministri i Ekonomisë Bruno Le Maire. Në një sondazh opinionesh të muajit të kaluar u zbulua se reformat e tij ekonomike e kanë përplasur me votues që e identifikojnë veten si me prirje të djathta.

Nuk është vetëm pikëpamja e Macron mbi ekonominë që po fiton mbi mbështetësit Republikan. Ata provua të folurën e tij të rrafshët, tregimet para punëtorëve të zemëruar se ai nuk është “babai i krishtlindjeve” .

Megjithatë, Le Monde raportoi javën e kaluar se Macron përshëndet liderin e ri të Republikanëve si “dikush që ka nevojë që të merret seriozisht… ai është shumë i vendosur dhe shumë i organizuar”.

Vetëm tre vjet që janë ndarë Wauquiez dhe Macron,që së bashku u diplomuan nga shkolla elitë ENA. Por ata kanë gjëra të vogla të përbashkëta, sigurisht në  mënyrën e antonimit të rivalitetit. Ai është një njeri i provincës, ndërsa Macron është anëtar i elitës Parisienë.

“Ai ka vetëm një projekt: Vetveten”, deklaroi Wauquiez gjatë një interviste kësaj vjeshte. Duke e përshkruar presidentin se ‘arrogant’ dhe ‘kapricioz’, ai shtoi: ‘Nuk kam ide çfarë vizioni ka për Francën. Ai flet për një fillim të kombit, jo për kombin Francez”.

Ata gjithashtu kanë pikëpamje divergjente mbi Bashkimin Europian. Macron është në favor të një ekspansioni të BE. Wauquiez, sidoqoftë, beson në një pikëpamje të kundërt, që e ka përshkruar në librin e tij ‘Europa: ajo duhet të ndryshojë’.

(Vijon….)

Veritas.com.al/