LORNE COOK dhe LLAZAR SEMINI

Associated PressMaj 6, 2020,

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama flet gjatë një interviste për Associated Press në Tiranë, e Mërkurë, 6 maj 2020. Vendet e Ballkanit Perëndimor janë optimistë në rrugën e tyre Evropiane, duke pritur gjithashtu ndihmën post- pandemi të bllokut për të përballuar vështirësitë e tyre të rritura ekonomike . (Fotografia AP / Hektor Pustina)

BRUKSEL (AP) – Drejtuesit e Bashkimit Evropian kërkuan të Mërkurën të siguronin homologët e tyre nga gjashtë vende të Ballkanit që blloku mbetet partneri më i rëndësishëm i rajonit të paqëndrueshëm, veçanërisht pasi koronavirusi goditi shoqëritë e tyre, duke shkatërruar sistemet e kujdesit shëndetësor dhe ekonomitë.

Mes vonesave mbi fillimin e bisedimeve të anëtarësimit në BE për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, duke zgjatur tensionet midis Serbisë dhe territorit të saj të mëparshëm, Kosovës, dhe një perceptimi që BE ishte e ngadaltë për të ndihmuar partnerët e saj në Ballkan të përballen me virusin, shqetësimi eshte rritur se Rusia dhe Kina mund të përfitojnë.

Samiti ishte faturuar si një ngjarje shumë simbolike që do të zhvillohej në Kroaci, e cila u bë një histori suksesi BE-Ballkan kur u bashkua me bllokun në 2013. Vendi aktualisht mban presidencën e radhës të bllokut deri më 30 qershor. Tani, samiti do të mbahet me video-konferencë.

Për tju bashkuar 27 liderëve të BE-së do të jenë krerët e vendeve të quajtura “Ballkani gjashtë”: Shqipëria, Bosnje-Hercegovina, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia.

Me koronavirusin në fokusin e shqetësimit,çdo bisedim zyrtar për zgjerimin e BE tani është jashtë tryezës.Në vend të kësaj, BE do të dëshirojë të lajmërojë një “fazë të re të bashkëpunimit të ngushtë” në dritën e koronavirusit, sipas një note organizative të lëshuar në Bruksel.

Një paketë mbështetëse ekonomike e BE e planifikuar para krizës gjithashtu është zhdukur, por liderët Evropianë do të dëshirojnë të përqendrohen në 3.3 miliardë euro (3.6 miliardë dollarë) në financimin e emergjencës se koronavirusit që ju dha më parë gjashtë vendeve ,pasi duket se zbeh kredencialet e saj si partnere shumë më e vlefshme në rajon sesa Rusia.

Paratë synojnë të mbështesin shërbimet e tyre shëndetësore të mbingarkuara, të sigurojnë shpërndarjen e furnizimeve si pajisje mbrojtëse, maska dhe ventilatorë, dhe të forcojnë ekonomitë e tyre dhe të shpejtojnë përpjekjet e rimëkëmbjes. Ndihma urgjente është gjithashtu në dispozicion për refugjatët dhe emigrantët vulnerabël në rajon.

“The Ballkans six” do të ftohet të afirmojë ambiciet e tyre Evropiane dhe të rekomandojë reformat demokratike, politike dhe ekonomike.

Në një deklaratë me shkrim për Associated Press, Kryeministri i Maqedonisë së Veriut Oliver Spasovski pranoi se koronavirusi ka ngritur “sfida të paparashikuara” për të gjithë.

“Por ajo solli edhe diçka pozitive – tregoi qartë se kontinenti Evropian ka një fat të përbashkët. Mënyra se si po merremi me epideminë ka treguar që ndajmë të njëjtat praktika administrative, kulturë dhe praktika të tjera, ”shkroi ai.

Vendet e rajonit janë në faza të ndryshme të integrimit Evropian. Serbia dhe Mali i Zi po zhvillojnë negociata para anëtarësimit ndërsa Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut iu është dhënë drita jeshile për t’i filluar ato, megjithëse ende pa një datë të saktë fillimi. Bosnje-Hercegovina dhe Kosova kanë hedhur vetëm hapin e parë në proces.

“Unë besoj fuqimisht se ne jemi në një vend më të mirë sot në marrëdhëniet tona me Bashkimin Evropian,” tha Kryeministri shqiptar Edi Rama.

Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut kishin për qëllim që të fillojnë bisedimet e pranimit vitin e kaluar, por Presidenti Francez Emmanuel Macron bllokoi këtë veprim dhe tha që ai do të vazhdojë ta bëjë këtë derisa të mos ishte reformuar procesi për lejimin e vendeve në BE, veçanërisht me Britaninë që po largohej.

Macron e bëri këtë pavarësisht paralajmërimeve se vonesat e mëtejshme të përpjekjeve të anëtarësimit të vendeve mund të minojnë stabilitetin në rajon dhe faktin që bisedimet e pranimit mund të zgjasin disa vjet. Lideri i Maqedonisë së Veriut reagoi duke dhënë dorëheqjen dhe duke thirrur një zgjedhje të parakohshme parlamentare.

Komisioni Evropian më vonë rishikoi procesin e pranimit për të dy vendet për t’iu përgjigjur kundërshtimeve të Macron dhe rezervave të tjera të ngritura nga Hollanda. Në këtë samit pritej një datë për fillimin e bisedimeve, derisa të goditej koronavirusi.

Por Rama mbetet optimist pavarësisht shtyrjes së re.

“Ne jemi duke përgatitur të gjitha masat për negociatat dhe data do të vijë,” tha ai.

VERITAS.COM.AL/

___