Partia e Presidentit Francez Emmanuel Macron ka humbur shumicën e saj të plotë në parlament, pasi një grup deputetësh u shkëputën për të formuar një parti të re.

Ekologjia, Demokracia, Solidariteti do të formohen kryesisht nga shtatë deputetë nga La République en Marche dhe ish-përkrahës të tjerë të presidentit.

Deputetët kundërshtarë duan të përqendrohen në çështjet e gjelbërta dhe pabarazinë sociale.

Por vendimi i tyre e lë partinë e zotit Macron me 288 vende, një numër i ulët i mazhorancës në dhomën e ulët 577 vendesh.

Komentatorët francezë thanë që La République en Marche (LREM) ende kishte mbështetjen e dy aleatëve të tjerë politikë, MoDem-it centristist si dhe Agir nga e djathta, që së bashku përbëjnë 56 vende të tjera në Asamblenë Kombëtare.

Ekziston edhe një shans që partia të rimarrë shumicën e saj absolute nëse një aleat tjetër që largohet nga asambleja zëvendësohet nga një deputet pro-Macron.

Kampi Macron është dëmtuar nga një seri kundërhtimesh muajt e fundit, dhe media franceze thanë se shtatë deputetët e fundit që largohen ishin vënë nën presion të madh për të qëndruar.

Dy deputetë që kishin planifikuar fillimisht të anëtarësoheshin në EDS u mbështetën në minutën e fundit, raportoi Le Figaro.

VERITAS.COM.AL