4 Richard Drew/AP

DAVID NG

7 prill202048

Martin Shkreli, ish-fond mbrojtësi dhe drejtuesi farmaceutik i cili aktualisht po vuan dënimin me shtatë vjet burg për mashtrim me letrat me vlerë, po kërkon një lirim prej tre muajsh nga burgu, duke pretenduar se ai mund të ndihmojë në gjetjen e një kure për koronavirusin e Wuhanit.

Shkreli,i“Pharma bro”,37 vjeç, kërkoi liridalje në një punim shkencor të botuar së fundmi – bashkautor me një grup bashkëpunëtoresh – në të cilin ai argumenton se përvoja e tij në industrinë farmaceutike e kualifikon atë për të kërkuar trajtime për virusin Kinez.

“Unë jam një nga të paktët drejtues me përvojë në të gjitha aspektet e zhvillimit të ilaçeve,” shkroi Shkreli në letrën me 11 faqe, e cila është postuar në internet. “Përgjigja e industrisë ndaj COVID-19 është e pamjaftueshme. Të gjitha kompanitë biofarmaceutike duhet të përgjigjen me të gjitha burimet për të luftuar këtë emergjencë shëndetësore. ”

Shkreli tha se nuk pret të përfitojë ose të marrë kompensim për punën e tij. “Lirimi në botën pas COVID nuk është ngushëllim as për të burgosurit,” shkroi ai.

Letra u postua në faqen e internetit të Prospero Pharmaceuticals, e cila e përshkruan veten si një kompani bioteknike që përqendrohet në trajtime për sëmundje të rralla ose të injoruara.

Shkreli aktualisht është i burgosur në një burg federal në Allenwood, Pensilvani, me një lirim të planifikuar në Shtator 2023.

New York Post raportoi se Shkreli ende nuk ka kërkuar zyrtarisht një liridalje, por avokati i tij i mbrojtes, Benjamin Brafman, tha se ai do të paraqiste dokumente “së shpejti” si te Byroja e Burgjeve, ashtu edhe tek Gjykatësi Federal i Brooklyn, Kiyo Matsumoto, i cili mbikëqyri çështjen e tij.

Shkreli u dënua në gusht 2017 për mashtrim të investitorëve per më shumë se 11 milion dollarë. Ish drejtuesi ishte gjithashtu ndeshkuar për fitimin e të drejtave ndaj ilaçit HIV Daraprim dhe më pas rritjen e çmimit nga 13.50 dollarë për tablet, në 750 $ për tablet.

VERITAS.COM.AL/