Jonathan Stearns

 

(Bloomberg) – Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut forcoi bazën e saj në rajonin politikisht të paqëndrueshëm të Ballkanit të Premten kur Maqedonia e Veriut u bë anëtarja e 30-të e aleancës.

“Aderimi juaj do të sjellë më shumë stabilitet në Ballkanin Perëndimor,” tha Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg në një deklaratë me email në Bruksel. “Kjo është e mirë për rajonin dhe për sigurinë Euro-Atlantike.”

Bashkimi me aleancën e mbrojtjes të mbizotëruar nga Sh.B.A shënon suksesin e dytë të madh gjeopolitik këtë javë për Maqedoninë e Veriut, një vend i bllokuar që fitoi pavarësinë në 1991 kur Jugosllavia u shpërbë. Të martën, qeveritë e Bashkimit Evropian zhbllokuan rrugën e vendit për anëtarësimin në bllokun e tyre të gjerë tregtar pas kapërcimit të një vetoje Franceze.

Maqedonia e Veriut, e cila ka një popullsi prej rreth 2 milion, është një çmim për NATO-n për shkak të rivalitetit të Perëndimit me Moskën për ndikim në Ballkan, një rajon gjatë brenda orbitës gjeopolitike të Rusisë.

Tre dekada pasi Lufta e Ftohtë mbaroi, qeveritë perëndimore po përqendrohen përsëri në kërcënimet e paraqitura nga Moska si rezultat i rinovimit të muskujve fleksibël të saj, duke përfshirë edhe shkeljet në Ukrainë,ku Rusia aneksoi Krimenë në vitin 2014. Anëtarët e tjerë të Ballkanit Perëndimor perëndimor janë Shqipëria, Kroacia, Mali i Zi dhe Sllovenia.

Anëtarët e NATO-s nënshkruan protokollin e pranimit të Maqedonisë së Veriut në fillim të vitit 2019, menjëherë pasi vendi arriti një marrëveshje të ashpër me Greqinë për një ndryshim të emrit. Aleanca atëherë duhej të priste për ratifikimin e brendshëm nga të gjithë anëtarët, me Spanjën që përfundoi procesin javën e kaluar.

VERITAS.COM.AL