-Fjalimi i kancelares gjermane në takimin mbi Shqipërinë-

Zonja dhe zotërinj, jam e kënaqur që sot-dhe mund të them me kënaqësi: edhe një herë – Kryeministri shqiptar vjen në Gjermani në një kohë të rëndësishme.

Kishim nevojë për një kohë të gjatë për të formuar qeverinë, por tani mund të punojmë përsëri siç duhet. Mund të them se kemi një marrëdhënie të ngushtë bilaterale, për të cilën ju falënderoj. Kryeministri ishte në Parlament. Ndërsa ne do të flasim tani.

Në vitin 2018 jo vetëm që do të festojmë 30 vjetorin e bashkëpunimit gjermano-shqiptar të zhvillimit – Gjermania mbetet shumë e përkushtuar për këtë – por mbi të gjitha do të flasim për të ardhmen e rajonit, duke përfshirë samitin e Ballkanit Perëndimor më 17 maj, mendoj se të dy mund të falënderojmë shumë Presidencën bullgare, e cila interesohet për rajonin e vet, gjë që ka çuar gjithashtu në një rritje të konsiderueshme të udhëtimeve të politikanëve europianë në rajon.

Më pas do të diskutojmë se si të vazhdojmë në procesin e të ardhmes europiane të Shqipërisë. Ju e dini se ne jemi të bindur se të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të kenë një perspektivë europiane për të qenë një ditë anëtar të Bashkimit Evropian. Komisioni propozoi më 17 prill që negociatat e pranimit me Shqipërinë të mund të hapen. Ne do ta diskutojmë atë në Këshillin Europian në fund të qershorit.

Ka një numër parakushtesh për të hapur negociatat. Shqipëria ka punuar tashmë për shumë për disa gjëra. Ekzistojnë disa kushte për fillimin e negociatave të pranimit. Ne do të japim opinionin tonë përfundimtar gjatë javëve të ardhshme nëse ka ende gjëra për të bërë, nëse është bërë progres i mjaftueshëm dhe gjithashtu këtë do ta diskutojmë edhe me homologët tanë europianë.

Takimi i sotëm është shumë i rëndësishëm për mua, sepse ka të bëjë me të mësuarit nga vetë Kryeministri se si e sheh zbatimin e parakushteve të ndryshme dhe se si mund të vazhdojmë ta mbështesim Shqipërinë në reforma; sepse ne e kemi bërë gjithmonë atë dhe dëshirojmë ta bëjmë përsëri.

Më lejoni të them në mënyrë eksplicite se Shqipëria ka nisur projekte të rëndësishme reformash dhe se është bërë përparim. Unë po mendoj për procesin e vettingut dhe shqyrtimin e qindra gjyqtarëve dhe prokurorëve. Biseduam për këtë gjatë vizitës së fundit. Kjo gjithashtu forcon sistemin ligjor në tërësinë dhe besueshmërinë. Ne e dimë se tani kontrolli duhet të zgjerohet edhe në polici. Unë vetëm mund ta inkurajoj Kryeministrin të vazhdojë në këtë rrugë.

Ka fusha të tjera për të cilat do të flasim, sundimi i ligjit në përgjithësi, por edhe lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Besoj se gjithmonë pajtohemi se nuk është në mënyrën tonë që të bëjmë ndonjë favor për ndonjë, sepse në fund të fundit kjo është me rëndësi të madhe për Shqipërinë dhe popullin e saj. Kjo gjithashtu krijon mundësi për rritje ekonomike. Kjo krijon potencial për besim dhe besueshmëri, për investitorët. Kjo krijon mundësi të ardhshme për të rinjtë, të cilat duhet të kemi mbi të gjitha në mendje.

Ne do të flasim jo vetëm për Shqipërinë, por edhe për rajonin, situatën në Kosovë, Bosnje Hercegovinë, Serbinë. Natyrisht jemi në pritje të samitit të Sofjes, por edhe të takimin në Londër në korrik, ku do të diskutohet për vazhdimin e Procesit të Berlinit. Besoj se kemi arritur shumë pak, veçanërisht në bashkëpunimin e rajonit, kur mendoj për punën e të rinjve, kur mendoj për samitin dixhital që tani është propozuar nga Kryeministri.

 

Për të gjitha ne kishim një bisedë miqësore. Gjermania dëshiron të mbështesë Shqipërinë. Gjermania dëshiron të jetë e dobishme, në mënyrë që ne të mund të shohim me të vërtetë progresin që ne më pas duhet të marrim një vendim në qershor.

 

Mirësevini përsëri!