TEL AVIV – Financimi i lidhur me aktivistin miliarder George Soros është një temë e zakonshme, por kryesisht e nënvleresuar midis organizatave që udhëheqin ose mbështesin fushatën anti-semitike Bojkot,Shpronesim dhe Sanksione (BDS) që përpiqen të delegjitimizojnë shtetin hebre.

Në janar, Izraeli lëshoi një listë te 20 organizatave mbështetëse të BDS-së, anëtarët e të cilave do të ndalohet të hyjnë në Izrael për shkak të aktivizmit të tyre BDS,me ne krye gjashtë grupe amerikane. Të paktën katër nga gjashtë grupet amerikane që promovojnë BDS-në marrin financime të lidhura me Soros. Rezultatet e organizatave të tjera amerikane që mbështesin lëvizjen BDS financohen nga Soros.

Komiteti i Shërbimit të Miqve të Amerikës (AFSC) është një eksponent qendror i aktivizmit anti-izraelit të BDS-së në kampuset e kolegjeve dhe në kisha, që mburret me një mision që fton mbështetje aktive për “fushatat e bojkotit dhe shpronesimit që ka si objektiv  kompanitë bashkefajtore në okupim”.

AFSC është financuar nga Fondacionet e Shoqërisë së Hapur te Soros si dhe Fondacioni Tides i financuar nga Soros.

Tides është një nyje qendrore e financimit që shpërndan fondet e donatorëve për organizatat e ekstremit të majtë. Në të vërtetë, Tides është një nga financuesit më të mëdhenj të vendit të organizatave progresiste.

AFSC ndihmoi në udhëheqjen e fushatës që kërkon shpronesim te Hewlett Packard dhe Sodastream për shkak të filialeve izraeliane të kompanive .

AFSC punon krah për krah me Studentët për Drejtësi në Palestinë (SJP), e cila është e njohur për kryqëzatën e saj anti-Izraelite në kampuset e kolegjeve, ku grupi shperndan lëvizjen BDS. AFSC dhe SJP janë të dyja prezente në listën e ndalimit te Izraelit të gjashtë organizatave të promocionit të BDS-së me bazë në SHBA.

Studentët për Drejtësi në Palestinë, nga ana tjetër, marrin ndihmë ligjore për punën e saj nga një organizatë e quajtur Palestina Legale. Palestina Legale u krijua për qëllimin eksplicit të “mbrojtjes së drejtësise në Palestinë” dhe mbrojtjen e BDS.

Faqja web e Palestina Legale reklamon se bëhet fjale per një “projekt fiskal te sponsorizuar nga fondet e Qendrës Tides”. Qendra Tides është një entitet filial i Fondacionit Tides të financuar nga Soros.

Ndërkohë, Studentët për Drejtësi në Palestinë, rregullisht bashkëpunojnë me radikalen Zëri Hebraik  për Paqe (JVP)e mbeshtetur nga BDS, një grup tjetër i ndaluar në Izrael për aktivitetet e saj BDS. JVP nuk zbulon shumicën e donatorëve të saj, por thuhet se është financuar nga Fondacioni Tides i financuar nga Soros.

Gjithashtu e ndaluar për të hyrë në Izrael për aktivizmin BDS është organizata radikale CODEPINK, e cila është financuar nga Fondacioni Tides i financuar nga Soros dhe është e mirënjohur për protestat e saj groteske përçarëse.

Përveç organizatave, misioni kryesor i të cilëve përqëndrohet në BDS, rezultatet e organizatave të tjera të financuara nga Soros formojnë serine e të ashtuquajturave grupe progresive që mbështesin BDS në SHBA.