THOMAS D. WILLIAMS, PH.D.

ROME – Papa Françesku ka zgjedhur sloganin e Joe Bidenit “rindërto më mirë” për të përshkruar vizionin e tij për ringritjen e madhe pas pandemisë së koronavirusit, duke thënë se ai e gjen shprehjen “mjaft surprizuese”.

“Tema e kremtimit të këtij viti është” Rindërto më mirë: Drejt një bote gjithëpërfshirëse, të arritshme dhe të qëndrueshme pas COVID-19 ne shkalle Botërore, “shkroi Papa në mesazhin e tij këtë javë për Ditën Ndërkombëtare të Personave me Aftësi të Kufizuara, ndërsa shtoi, “Unë e shoh shprehjen ‘rindërto më mirë’ mjaft te goditur.”

Siç vuri në dukje Gian Guido Vecchi në një artikull të Premten në të përditshmen italiane Corriere della Sera, Vatikani zgjodhi të përkthente titullin ne Italisht “Riconstruire Meglio” duke përdorur ekzaktesisht fjalët që Biden përdor.

Në faqen e tij zyrtare, Biden shpjegon mesazhin “rindërto më mirë” duke këmbëngulur se “nuk është koha për t’u rikthyer në mënyrën sesi ishin gjërat më parë, me dobësitë strukturore të ekonomisë së vjetër dhe pabarazite akoma në vend. Ky është momenti për të imagjinuar dhe ndërtuar një ekonomi të re Amerikane për familjet tona dhe gjeneratën tjetër “.

Versioni i Bidenit i “Ringritjes se Madhe” te Forumit Ekonomik Botëror (WEF) duket jashtëzakonisht i ngjashem me atë të Papa Françeskut.

“Ne do të jemi në gjendje të rigjenerojmë shoqërinë dhe të mos kthehemi në të ashtuquajturin” normalitet “, i cili është një normalitet i sëmurë, në të vërtetë i cili ishte i sëmurë para pandemisë: pandemia e theksoi atë !,” tha ai, duke shtuar se normaliteti i vjetër “ishte i sëmurë nga padrejtësia, pabarazia dhe degradimi i mjedisit. ”

Në botimin e tij të fundit për New York Times, papa shkroi se ky “është një moment për të ëndërruar fort, për të rimenduar përparësitë tona – atë që vlerësojmë, atë që duam, atë që kërkojmë – dhe ta vëme ne veprim në jetën tone të përditshme atë që kemi ëndërruar ”.

“Zoti na kërkon të guxojmë qe të krijojmë diçka të re,” deklaroi ai. “Ne nuk mund të kthehemi në siguracionet false të sistemeve politike dhe ekonomike që kemi pasur para krizës. Ne kemi nevojë për ekonomi që u japin të gjithëve mundësinë e përfitimit të fryteve të krijimit, nevojave bazike të jetës: tokën, akomodimin dhe punën “.

“Ne duhet të ngadalësojmë, të bëjmë një vlerësim dhe të hartojmë mënyra më të mira për të jetuar së bashku në këtë tokë”, propozoi ai.

WEF në Davos mirëpriti atë që e sheh si mbështetjen e papritur të programit të saj “Great Reset”, duke theksuar ngjashmëritë midis vizioneve të tyre.

Në një artikull të titulluar “Ja receta e papës për rivendosjen e ekonomisë globale në përgjigje të COVID-19”, WEF deklaroi se Françesku kishte “vënë vulën e tij në përpjekjet për të formuar atë që quhet një Rivendosje e Madhe e ekonomisë globale në përgjigje të shkatërrimit nga COVID-19. ”

“Papa Françesku ka lëshuar një aktakuzë të ashpër për neoliberalizmin,” vëren WEF, “një filozofi që mbron kursimin, privatizimin, çrregullimin, tregjet e shfrenuara dhe ligjet relativisht të dobëta të punës”.

Për më tepër, papa “fajëson” dogmën “e ekonomisë neoliberale që na bëri më të prekshëm ndaj COVID-19”, thuhet në të, ndërsa bën thirrje për “bashkëpunim më të madh shumëpalësh dhe përqendrim në dinjitetin njerëzor”.

“Ortodoksia e tregut të lirë të Neoliberalizmit është fajësuar për bërjen e sistemeve të kujdesit shëndetësor dhe mjeteve të jetesës veçanërisht vulnerabile ndaj pandemisë dhe ka pikturuar një vijë më të qartë nën nevojën e ndërhyrjes aktive të qeverisë”, pohon artikulli.

VERITAS.COM.AL