Papa Françesku, për Pashkë këtë vit, u detyrua të hiqte dorë nga riti i Resurrexit. Një minutë heshtje në vend të predikimit

Francesco Boezi

Një Meshë e Pashkëve shumë e veçantë: Papa Françesku është gati të heqë dorë nga privilegji plenar,brenda një Bazilikate të Shen Pietrit ku ishte e nevojshme të respektoheshin masat e sigurisë mbi distancimin.

Mbrëmë, gjatë vigjiljes, papa argjentinas u kujtoi të krishterëve detyrën për të “shpallur jetën” për shkak se kjo është një “kohë vdekjeje”. “E drejta e shpresës” fitohet.

Edhe pse kjo është “ora më e errët”, njerëzimi është thirrur në “kompromisin e dashurisë”. Ajo që lejon “vdekjen” të mos ketë kurrë “fjalën e fundit”. Për shkak të kundërmasave të miratuara nga autoritetet civile dhe fetare, nuk ishte e mundur të festohej riti tradicional i Resurrexit. Shumë shërbesa fetare, javët e fundit kanë pësuar ndryshime për shkak të dispozitave kufizuese që duhen respektuar. Meshat Publike – siç e dini – janë pezulluar. Resurrexit u rivendos në vitin 2000.Por, këtë vit nuk ishte e mundur që Ati i Shenjtë të kryesonte “lajmin e gëzueshëm”.

Reagimi ndaj Covid-19 është në qendër të shërbimit baritor të ipeshkvit të Romës. Jorge Mario Bergoglio,në keto jave, ka lartësuar “heronjtë e thjeshtë”, ata që janë detyruar të veprojnë pavarësisht kuadrit pandemik,që ka imponuar një karantinë në shumë Shtete të globit. “Heronjtë e thjeshtë” për Papën janë ata tek të cilët duhet të shohin të rinjtë. Edhe Presidenti Sergio Mattarella theksoi afërsinë e treguar nga kreu i Kishës Katolike në këtë “kohë shqetësimi të thellë”. Pashka e Bergoglios ishte pra penitenciale, në atë masë sa që një minutë heshtje madje zëvendësoi predikimin, siç raportohet nga Adnkronos.

Kjo e shmangies së predikimit bëhet kështu një zgjedhje tjetër simbolike e bërë nga ish-kryeipeshkvi i Buenos Airesit që nga koha kur pandemia u zyrtarizua. Francesku u lut për fundin e pandemisë në një shesh të lagur dhe gjysmë të zbrazët të Shën Pietrit; ai shkoi te Salus populi romani dhe mori kryqin e Shën Marcellos së Corsos për t’ju lutur Zotit për fundin e përhapjes së infektimeve; ai iu drejtua me një mesazh italianëve gjatë një edicioni të mbrëmjes te Tg1 dhe telefonoi drejtpërdrejt gjatë një episodi të “A sua immagine”.

Duke i uruar besimtarëve një Pashkë të lumtur, Papa tha se “sot bën jehonë në të gjithë botën njoftimi i Kishës: Jezu Krishti u ngjall, vërtet u ngjall”.Eshtë një “lajm i mirë që ka ardhur natën”, “natën e një bote” që sot megjithatë duhet të përballet me pandeminë. Një “përhapje” kjo e lajmit të mirë që “transmetohet nga zemra në zemër”. Mendimi i Bergoglios është përqendruar mbi të gjitha tek “ata që janë prekur direkt nga koronavirusi”.

Francesku ka përmendur përsëri të sëmurët,të ndjerët dhe të afërmit e tyre. Pastaj disa kategori në rrezik: të moshuarit, ata që punojnë në shtëpitë e pleqve, ata që punojnë në ushtri dhe burgje. “Kjo sëmundje na ka privuar nga mundësia të tërhiqemi personalisht nga ngushëllimi” i cili rrjedh “nga sakramentet”, tha pontifi argjentinas. Por “Zoti” – përsëriti ai – nuk “na la vetëm”. Papa i kërkoi Zotit të nxiste shpresë për mjekët dhe infermierët, ndaj të cilëve ai përmendi sakrificën.

Por “qëndrimi në shtëpi” është gjithashtu një “mundësi” për të “reflektuar” dhe vendosur një frenë në “ritmet frenetike të jetës”. Jorge Mario Bergoglio nënvizoi gjithashtu efektet e mundshme tragjike të “krizës” nga një këndvështrim pune. Pasardhësi i Benediktit XVI ka përmendur gjithashtu autoritetet e zbatimit të ligjit dhe ato politike.Ipeshkvi i Romës i kërkoi të ashtuquajturve të fuqishëm të lehtësonin sanksionet ndërkombëtare që mund të ndikojnë në aftësinë për t’u përballur me kuadrin pandemik,por gjithashtu foli edhe për nevojën për të “falur” borxhin e kombeve më të varfra. Kjo – tha Ati i Shenjtë – “nuk është koha e egoizmit”.

Sa i përket Evropës, Papa ngriti zërin mbi konceptin e “solidaritetit”, duke bërë një apel që “rivalitetet” kombëtare të mos “rimarrin forcë”. “Bashkimi Evropian po përballet me një sfidë epokale”, insistoi Bergoglio. Alternativa e solidaritetit për pasardhësin e Pjetrit është e rrezikshme. Nëse për asnjë arsye tjetër,sepse sipas mendimit të jezuitëve, mungesa e solidaritetit mund të nxisë rilindjen e frymës nacionaliste. Dhe ky është një rrezik që nuk duhet të ndiqet.

Dhe akoma gjeopolitika: jo ndaj luftës në Siri, Jemen, Libi dhe Irak. Palestinezët dhe Izraelitët pastaj janë thirrur për të “jetuar në paqe”. Një përmendje u bë gjithashtu për Ukrainën dhe sulmet terroriste që po kryhen në “shumë vende Afrikane”. Shkurt, Covid-19 nuk mund të vendosë nën tapet situata të tjera emergjente dhe shpërthimet në planet, që duhet të pushojnë së ekzistuari. “Nuk dua të harroj ishullin e Lesbos”, vazhdoi kreu i Kishës Katolike.

Para bekimit Urbi et Orbi, Françesku ka dhënë privilegjin plenar “në formën e vendosur nga Kisha”.

VERITAS.COM.AL