Reuters Mars 30, 2020

BEOGRAD, 30 Mars (Reuters) – Një peshkop i shquar në Kishën Ortodokse Serbe vdiq nga infeksioni i koronavirusit më pak se një javë pasi u shtrua në spital, tha dioqeza e tij të hënën.

Peshkopi Milutin Knezevic, 71 vjeç, dhe dy priftërinj të tjerë nga dioqeza e Valjevës u testuan pozitive për koronavirus javën e kaluar.Ai vdiq natën në një spital në Beograd,tha dioqeza e tij në një deklaratë pa e sqaruar.

Kisha Ortodokse Serbe ka një ndikim të konsiderueshëm në disa ish republika të Jugosllavisë së vjetër me rreth 12 milion anëtarë kryesisht në Serbi, Mal të Zi dhe Bosnje.

Pasi Serbia në fillim të këtij muaji shpalli gjendjen e jashtëzakonshme dhe pezulloi mbledhjet publike për të frenuar përhapjen e koronavirusit, Patriarku Ortodoks Irinej ndaloi të gjitha shërbimet dhe i kërkoi besnikëve t’i shikonte ata në TV.

Por kisha për ditë të tëra vazhdoi me praktikën e saj të dhënies së kungimit duke përdorur një lugë të vetme të zhytur në verë për besimtarët e mbledhur jashtë kishave, përpara javës së kaluar duke kufizuar bashkimin e individëve në shtëpitë e tyre.

Kisha gjithashtu rekomandoi funerale me pak njerëz dhe riplanifikim për pagëzimet deri sa të qetësohet pandemia.

Për të frenuar transmetimin e virusit, autoritetet Serbe kanë mbyllur të gjitha restorantet dhe kafenetë, kanë vendosur një shtetrrethim nga 5 p.m. në 5 të mëngjesit dhe mbylli kufijtë e vendit.

Presidenti Aleksandar Vucic tha të Dielën në mbrëmje se shteti mund të konsiderojë një mbyllje dy-javore, 24-orëshe në ditët e ardhshme.

So far, 13 people in Serbia, out of a population of 7 million, have died from the coronavirus and 741 have been diagnosed with the infection. (Reporting by Aleksandar Vasovic Editing by Mark Heinrich)

Deri më tani, 13 njerëz në Serbi, nga një popullsi prej 7 milion, kanë vdekur nga koronavirusi dhe 741 janë diagnostikuar me infeksion