Një profesor i shkencave politike i cili parashikoi fitoren e Presidentit Trump në vitin 2016 po parashikon një fitore tjetër tw tij.

Në një intervistë në “Këndi i Ingraham”. Helmut Norpoth, profesor i Universitetit Stony Brook, deklaroi të Premten se beson se çelësi i një fitoreje tjetër për presidentin qëndron në ekzaminimin e garave primare.

“Në rregull, çelësi i zgjedhjeve të nëntorit janë primaret. Dhe, të vetmet fillore janë tashmë ato që na japin shumë informacion,” shpjegoi ai.

“Dhe, bazuar në këtë, Donald Trump i fitoi primaret shumë lehtë në partinë e tij,” vazhdoi Norpoth. “Joe Biden – kandidati i mundshëm për demokratët – pati një problem të madh për mbajtjen e tij. Por, ekuilibri, është ajo performanca më e fortë e primareve që i jep përparësi Donald Trump në nëntor.”

“Model Primar” i Norpoth tregon se Presidenti Trump ka një shans 91 për qind për tu rizgjedhur dhe gjithashtu tregon se ai do të merrte 362 vota elektorale. Modeli është i bazuar në një teori statistikore dhe historike që profesori përshkruan.

Model Primar tha se, sipas Newsday, ekzistojnë disa faktorë që profesori nuk i merr parasysh si gjendja e botës – një pandemi, një krizë e paprecedentë ekonomike, një vend në trazira për padrejtësitë sistemike racore – dhe të cilat shprehen se Trump do të duhet të fitojë për të mbledhur 362 votat elektorale.

Presidenti do të duhet të mbante të gjitha shtetet që fitoi në vitin 2016 plus New Mexico, Nevada, Kolorado, Vermont, Virginia, Minnesota, Maine dhe New Hampshire.

Norpoth pranoi në Ingraham se pandemia COVID-19 mund të ketë një ndikim që modeli nuk e merr në konsideratë, por vuri në dukje se ai nuk është duke parë një “gjurmë” në vlerësimin e miratimit të Trump.

“Në fakt, në fillimet e hershme ai u shfaq pak i ashpër. Dhe, nëse vlerësimi i miratimit të tij nuk bie, unë nuk mendoj se kjo do të kishte shumë ndikim në parashikimin tim,” vërejti ai.

“Ai kishte disa pika të forta që i dhanë fitore të madhe në primare dhe unë mendoj se ai duhet të përfitojë nga kjo dhe unë mendoj se çdo gjë që shpërqendrohet nga kjo nuk do të ishte e mirë për të,” këshilloi Norpoth.

Biden ende mbetet në epërsi ndaj Trump në një ndeshje kokë më kokë, megjithëse ai kishte rënë me tre pikë gjatë javës së fundit, sipas një studimi të Reuters dhe Ipsos.

VERITAS.COM.AL/