STAN HONDA/AFP/Getty Images

 

Mediat kanë vendosur se kritikat ndaj mega-donatorit të krahut të majtë, miliarderit George Soros, janë një formë antisemitizmi, që kur ai u vu në shënjestër nga një bombë postare javën e kaluar (e cila nuk shpërtheu, për fat të mirë).

Ata e kanë ngritur këtë pretendim pas ngjarjes së sinagogës së Pitsburgut, pasi që vrasësi ka postuar komente anti-Soros ne mediat sociale.

Soros ka qenë viktimë e antisemitizmit dhe meriton mbrojtje nga sulmet. Sidoqoftë, kritikat mbi rolin e Sorosit në politikë janë krejtësisht të ligjshme – veçanërisht duke qenë se disa grupe që ai ka financuar kanë përhapur antisemitizmin.

 Një nga shembujt më të fundit është Marshimi i Grave, një organizatë anti-Trump me liderë që kanë lidhje me Nation of Islam, Louis Farrakhan, një antisemitist i njohur. (Më heret këtë muaj, Farrakhan i quajti hebrenjte “termitë”.)

Një editorial i Wall Street Journal raportoi në fillim të këtij muaj: “Të paktën 50 nga organizatat më të mëdha që morën pjesë si” partnerë “në 21 janar 2017,ne Marshimi i Grave kishin marrë grante nga Fondacionet e Shoqërisë së Hapur të Soros ose fonde të ngjashme në “Shtëpinë e Soros”, sic quhej brenda vendit perandoria e tij filantropike njehere e nje kohe. ”

Më direkt, Soros ka siguruar financimet e para për J Street, një grup që e quan veten “pro-Izrael, pro-paqe”, por që e kundërshton Izraelin pothuajse ne çdo rast. Krahu i tij i kampusit mbështet bojkotin e Izraelit. J Street ka gënjyer për vite me radhë mbi marrjen e parave nga Soros, por deklarimet e saj të rreme u ekspozuan në vitin 2010 nga Eli Lake në Washington Times.

Roli i Soros në financimin e aktivizmit anti-Izrael është i tillë që qeveria izraelite deklaroi vitin e kaluar se kritikat ndaj tij nuk ishin antisemitike. “George Soros,” tha ministria e jashtme izraelite në një deklaratë, “… vazhdimisht minon qeveritë e Izraelit të zgjedhur në mënyrë demokratike duke financuar organizata që shpifin ndaj shtetit hebre dhe kërkojnë të mohojnë të drejtën për të mbrojtur veten.” Kryeministri Benjamin Netanjahu kohët e fundit ka fajësuar Sorosin-grupet e financuara për te kundërshtuar përpjekjet e Izraelit për të deportuar të huajt e paligjshëm.

Duke thënë kete, nuk ka asnjë dyshim se disa kritika ndaj Sorosit janë antisemitike, sidomos kritikat që e projektojne Sorosin si nje forcë dominante në botë, duke evokuar trupa klasike antisemitike të kontrollit dhe dominimit hebre.

Në vitet 1990, kryeministri malajzian, i inatosur që Soros kishte vene bast kundër monedhës vendase, sulmoi Sorosin me zell, duke evokuar nje gjuhë te egër anti-hebraike.

Kritikët më të zhurmshëm të Soros shpesh kanë tendencë të ekzagjerojnë ndikimin e tij.Në fillim të këtij viti, Soros mbështeti disa kandidatë të krahut të majtë në garat lokale për avokatin e qarkut në Kaliforni – dhe kryesisht doli bosh. Ai kohët e fundit tha se Barack Obama kishte qene”zhgënjimi më i madh” i tij, pasi presidenti i 44-ert perdori ndihmën e tij dhe më pas e injoroi atë.

Megjithatë, disa nga ato që Soros ka bërë kane qenë ndoshta ndarëse, madje shkatërruese. Në vitin 2016, një grup mbështetesish te krahut të majtë te sponsorizuar nga Soros ka thirrur aktivistë të financuar nga Aleanca për Demokraci, të cilët kane nderprere nje mbledhje fondesh nga kandidati i atëhershëm Donald Trump. Grupi aktivist gjithashtu mbështeti “kryengritjen në Baltimore” – trazirat lidhur me protestat e Black Lives Matter(Jeta e Zezakeve Vlen) – dhe morën kredite per “një veprim për të prishur Konferencën Ndërkombëtare të Shefave të Policisë në Çikago”.

Soros meriton të mbrohet nga antisemitizmi. Por kjo nuk do të thotë se ai është imun ndaj kritikave. Megjithëse ai kontribuoi në demokracinë në Evropën Lindore dhe në vende të tjera, në te njëjtin moment, ai u kthye kundër “shoqërisë shume të hapur” që ai njehere e nje kohe përqafoi. Për shembull, “bamirësia” e Mediave të mbështetura nga Soros, përpiqet të largojë pikëpamjet e kundërta nga tregu, në vend që të inkurajojë debatin.

Është mirë të denoncosh përpjekje të tilla – veçanërisht kur u drejtohen hebrenjve dhe shtetit hebre.

Joel B. Pollak është redaktor i lartë në Breitbart News. Ai është fitues i bursës së Robert Novak Journalism Alumni 2018. Ai është gjithashtu bashkëautor i “How Trump Won: The Inside Story of a Revolution”, i cili është në dispozicion nga Regnery. Ndiqeni atë në Twitter në @joelpollak.

 

Veritas.com.al/