Nëse sot dhe nesër do te kthehet mot i bukur por me temperatura mesatare, nga e enjtja do të fryjnë erëra te nxehta Shiroku që do të ngrenë maksimumin me vlera deri në 27 gradë në Jug.

Alessandro Ferro –

Nuk është klima, nga të gjitha pikëpamjet, të flasim për motin, por na duhet të shkojmë përpara dhe të jemi optimistë.

Kushtet atmosferike, ndoshta do të japin një lehtësim minimal: një presioni i lartë afrikan do të na bëjë të shijojmë një fillim vere të parakohshme, midis të Mërkurës dhe të Premtes, veçanërisht në Qendër dhe në Jug.

Siç thonë ekspertët, një anticiklon me një kontribut të rëndësishëm afrikan po i afrohet vendit tonë dhe do të jetë përgjegjës për një rritje anormale të temperaturave me nxehtësi per mëngë te shkurtra dhe maja deri në 27 ° C në disa rajone, veçanërisht në Jug.

Çfarë pritet sot?

Pas turbullirave që na preken dje, pritet një kthim i përgjithshëm me mot të qëndrueshëm për orët e ardhshme: siç tregohet nga imazhet satelitore, e vetmja zonë ku një re e caktuar ende reziston është ne Perëndim ku ka edhe në vazhdim shira te lehta. Retë që shihen, të rrënjosura, në Veri, nuk janë gjë tjetër veçse re të padëmshme të kuotave të larta, të cilat nuk do të shkaktojnë asnjë fenomen përveç se pjesërisht do mbulojnë qiejt. Dielli shkëlqen në pjesën tjetër të vendit por nuk është sot që temperaturat do të rriten.

Përshkallëzimi i nxehtësisë

Të Mërkurën, anticikloni do të avancojë më tej drejt Italisë me temperatura maksimale në përgjithësi në rritje dhe vlera afër 20 ° C në shumë rajone veriore, veçanërisht në sektorët perëndimorë.

Ja qe, nga e enjtja, do të fillojnë të fryjnë rrymat e buta nga jugu që do të rritin temperaturat: në Jug , në orët qendrore të ditës, do të ketë maja deri në 23 ° C ndërsa në Qendër disa gradë më pak. Fjalim i ndryshëm për rajonet veriore ku një vranësirë pak e padëmshme do të mbajë një klimë më pak të ngrohtë se pjesa tjetër e vendit.

E Premtja, vera e Marsit

Ky kontekst do të jetë edhe më i dukshëm të Premten kur do të jetë mjaft nxehtë në Jug, ku madje do të arrijmë majat prej 26-27 ° C. Temperatura te qëndrueshme në rajonet e tjera jugore me vlerat, megjithatë, më të larta se mesataret e periudhës. Asnjë ndryshim, për momentin, në Qendrën-Veri.

Ndryshim gjatë fundjavës

Gjatë fundjavës tjetër do të kemi një front të dobët të çrregullimeve që do të shkaktojë shira të shpërndara në Qendër-Veri por mbi të gjitha një rënie të dukshme të temperaturës me kthimin në temperatura më të përshtatshme për mesin e Marsit. Jugu është më i strehuar aty ku fenomenet nuk priten dhe ulja do të jetë më e vogël.

Në një të ardhme të afërt, ne presim surpriza dhe me një rëndësi të caktuar: i ftohti mund të kthehet, papritur, nëse vorbulla polare shkatërrohet dhe shkon nëpër Evropë si një top tjerrjeje i çmendur rrotullues. Meqenëse ky është një afat i gjatë, nuk ka nevojë të hetohet tema, besueshmëria e së cilës qëndron tek rreth 20%.

Për momentin, le të shijojmë verën e vogël dhe të shkurtër jashtë sezonit, por, mbi të gjitha, le të marrim pak kurajë.

VERITAS.COM.AL/