Nga: CHRIS TOMLINSON

Koalicioni i majtë italian i Lëvizjes Pesë Yje (M5S) dhe Partisë Demokratike (PD) përballet me disa ngjarje të profilit të lartë në janar që mund të çojnë në shembjen e koalicionit, i cili nuk është as një vit i vjetër.

Qeveria përballet me një sërë sfidash në janar që kanë potencialin për të shembur marrëdhënien tashmë të bezdisshme mes dy palëve, me të parën që ishte dorëheqja e papritur e Ministrit të Arsimit të Lëvizjes Pesë Yje Lorenzo Fioramonti këtë javë mbi buxhetin e qeverisë, raporton Il Giornale .

Pengesa tjetër madhore për koalicionin do të jetë referendumi i ardhshëm i propozuar për ndryshimin e numrit të parlamentarëve në parlamentin italian, me Lëvizjen Pesë Yje qe propozojnë një ulje të numrit, ndërsa Lega populiste e udhëhequr nga Matteo Salvini ka dalë kundër zvogëlimit të numrit te anëtarëve.

Një referendum kërkon nënshkrimet e një të pestës së njërës prej dy dhomave italiane të parlamentit dhe një referendum i mundshëm mund të rrëzojë qeverinë, pasi referendumi për reformën zgjedhore rrëzoi qeverinë e ish kryeministrit Matteo Renzi në dhjetor 2016.

Lega e Salvinit ka mbetur e pakënaqur me sistemin zgjedhor në Itali dhe më 15 janar, pritet gjykimi në Gjykatën Kushtetuese pasi pala kërkoi që një pjesë e ligjit aktual të shfuqizohet. Një gjykim pozitiv për Salvinin do të ishte një goditje për koalicionin i cili ka shpenzuar disa muaj duke punuar mbi propozimet për sistemin zgjedhor.

Salvini gjithashtu përballet me një votë në parlamentin italian nëse do ta conte apo jo drejtuesin populist në gjyq me akuzën e rrëmbimit mbi refuzimin e tij për të lejuar emigrantët në bordin e një anijeje të Guardia di Finanza (forca policore italiane e militarizuar) për te zbarkuar në Itali ndërsa ai ishte Minister i Brendshëm.

Ndërsa shumë në koalicion pritet të votojnë për të lejuar gjykimin që të vazhdojë, të tjerët, siç janë ish-anëtarët e PD që përbëjnë partinë e re Italia Viva të udhëhequr nga Matteo Renzi, kanë qenë shumë më hezitues për këtë çështje.

Sfida më e madhe për koalicionin do të vijë në 26 janar kur vendi të shikojë dy zgjedhje të rëndësishme vendore në kështjellën e majtë të Emilia-Romagnas dhe rajonin jugor të Kalabrisë.

Duke e mundur tashmë Partinë Demokratike në zgjedhjet vendore të Umbrias, historikisht e majtë, në tetor së bashku me koalicionin e tij të qendrës së djathtë, koalicioni i Salvinit mban numra të fortë votimi duke dirigjuar në zgjedhjet vendore me disa sondazhe që tregojnë kandidatët e qendrës së majtë dhe qendrës së djathtë aty-aty .

VERITAS.COM.AL/