Nga: Nicolas Vega

 

Rritja e ekonomisë Amerikane u ngadalësua në korrik, duke shtuar vetëm 1.8 milion vende pune pas numrit të madh të rasteve të COVID-19 në shtete si Texas dhe Florida.

Shkalla e papunësisë ra në 10.2 për qind, nga 11.1 për qind në qershor, tregojnë të dhënat nga Byroja e Statistikave të Punës.

Shifrat janë vështrimi i parë në ekonomi pas ringjalljes së virusit në Kaliforni, Teksas dhe Florida, të cilat u detyruan të mbyllnin baret dhe restorantet për herë të dytë pasi u përpoqën ti rihapnin. Ekonomia shtoi një rekord 4.8 milion vende pune në qershor para se numri i çështjeve të fillonte të rritej ndjeshëm në disa pjesë të vendit.

Një raport i veçantë të enjten tregoi se 1.2 milion Amerikanë plotësuan dokumentet për papunësi javën e kaluar – javën e 20-të radhazi me më shumë se 1 milion njerëz që paraqitnin kërkesa për benefite. Shifrat përfaqësojnë një rënie prej 249,000 kërkesash për papunësi nga një javë më parë, por raporti gjithashtu tregoi se kërkesat afatgjata të papunësisë panë pikun e tyre më të lartë të përjavshëm.

Shifrat vijnë një javë pasi ekonomia Amerikane pësoi goditjen e saj më të keqe që nga Depresioni i Madh, me Departamentin e Tregtisë duke raportuar se prodhimi i brendshëm bruto i vendit – vlera e të gjitha mallrave dhe shërbimeve të prodhuara – u tkurrën 9.5 për qind nga tremujori i parë.

Rënia nuk ka krahasim në të dhënat historike nga Byroja Kombëtare e Kërkimeve Ekonomike që datojnë në 1875.

Periudha më e fundit që i afrohet deri diku ishte një tkurrje afërsisht 7.2 për qind në tremujorin e fundit të 1937, në fazat e fundit të Depresionit të Madh.

VERITAS,COM.AL