Takimi i Këshillit Evropian që është në vazhdim e sipër në Bruksel po funksionon “pa probleme, ai mund të përfundojë në 2 orë ose më pak”.

Dhe nuk është një shenjë e mirë.

Sipas burimeve të rezervuara, liderët Evropianë po vënë në jetë një plan “interlokutor” dhe “jo-revolucionar”, me gjasë me skadenca kohore shumë “komode”.

Bëhet fjalë për muaj, për të kuptuar se sa para (dhe si) do të bien në Shtetet e vëna në gjunjë nga emergjenca shëndetësore dhe ekonomike e koronavirusit, kur do të duheshin ditë, javë më së shumti për të hapur rubinetin.

Por ekuilibrat politikë në Bashkimin Evropian janë delikate, mekanizmat burokratikë delikatë dhe aq të rëndë sa të duken cinikë. Dhe kështu, nëse me të vërtetë nuk ka një marrëveshje përçarëse, për tu mashtruar nën peshën e Mes “pa kushte” dhe një Fondi të Rimëkëmbjes që do të shohë dritën, për të qenë optimist, në fund të vitit 2020 nuk do të jetë vetëm Italia, por Unioni vetë. Tashmë në një recesion dhe në prag të depresionit ekonomik, a do të jetë në gjendje t’i rezistojë ndikimit të një vale të dytë të mundshme të infektimit në vjeshtë dhe bllokimeve të reja të pashmangshme të përgjithësuara?

Këshilli do t’i delegojë Komisionit të BE-së hartimin e një plani të detajuar që do t’u paraqitet anëtarëve të Unionit. Ursula Von der Leyen po lëviz dhe Parlamenti Evropian po lëviz gjithashtu.

Sipas burimeve në Strasburg, presidenti (italian) David Sassoli ka kërkuar futjen e taksave web dhe plastike dhe rritjen e të ardhurave të sistemit ETS në mbështetje të buxhetit të BE-së. Sidoqoftë – lexohet në dokument – së bashku me vendimin përfundimtar për instrumentin e financimit të Instrumentit të Rimëkëmbjes në 2024, Komisioni do të bëjë propozime për të forcuar më tej burimet e veta të Bashkimit “. Gjithmonë nëse deri ne vitin 2024 Bashkimi Evropian ekziston akoma, dhe nuk është  për të mos u llogaritur.

VERITAS.COM.AL