Nga: Francesco Boezi

Super Tuesday e 2020 ka filluar të tregojë një histori që mund ta çojë Joe Biden drejt fitores në zgjedhjet e primareve. “Janë pozicionet tona që kanë mundësitë më të medha për të mundur Donald Trump.” Bernie Sanders, i cili foli gjatë mbrëmjes nga selia e tij në Vermont, e mendon kështu. 79-vjeçari, megjithatë, nuk është më i preferuari i padiskutueshëm. Ai ende mund të fitojë dhe nuk do të heqë dorë.Disheza që ishte parashikuar,megjithatë,eshte zhdukur.

Shifra e parë për tu regjistruar, pas këtij ujëmbledhësi të parë të madh elektoral, është si më poshte: përplasja, siç ishte parashikuar, tani është polarizuar midis dy eksponentëve. Në përfundim të këtij raundi, te vetmit konkurrentë rezultojnë te jenë “luani i vjetër” dhe ish-zëvendespresidenti Biden, i cili ka rikuperuar shumë terren në krahasim me sondazhet e javëve të fundit. 77 vjeçari i lindur në Scraton mund të falënderojë Pete Buttigieg dhe Amy Klobuchar, të cilët u tërhoqën 24 orë më parë, duke pastruar fushën e moderuar dhe duke ja u thjeshtuar zgjedhjen votuesve te qendrës.

Sanders ka fituar në Shtetin e tij, saktësisht Vermont,ne Kolorado, ne Utah dhe ne Kaliforni. Në Maine, në momentin ne te cilin po shkruajme, po konsolidohet një barazim substancial, me Sanders përpara në votën popullore, por me atribuimin e të njëjtit numër të delegatëve për secilin nga dy kundërshtarët.Ato te Sanders nuk janë fitore të mjaftueshme për të garantuar, si nga pikëpamja matematikore, ashtu edhe nga ajo e perceptimit mediatik, shkëputjen që kandidati socialist kishte maturuar në perzgjedhjet e mëparshme.

Biden, i cili në një farë mënyre është ringjallur politikisht, ka triumfuar në Virxhinia, Karolinën e Veriut, Alabama, Oklahoma, Arkansas, Tennessee, Minnesota (Shteti i Klobuchar) dhe Massachussets (ku qendrimi në garë i Elizabeth Warren, e cila ndau elektoratin me Sanders rezultoi vendimtare). Disa nga këto rezultate ishin njoftuar. Të tjeret, sic jane dy të cituarit e fundit, janë ndihmuar nga aleanca e nënshkruar në orët e fundit. Joe Biden, sapo u ngjit në skenën elektorale në Los Angeles, e ka pranuar: “Gjërat po shkojnë mirë”. Dhe ish numri dy i Obamës ka të drejtë të shitet. Pas Iowas, New Hampshire dhe Nevades, mundesite për “njeriun e klasës së mesme” dukej se ishin zvogëluar. Pastaj goditja e duhur në Karolinën e Jugut,qe shërbeu si prelud i përdorimit të natës së kaluar.

Texas meriton një kapitull të veçantë, ku numërimi është ende duke u zhvilluar. Nëse Sanders do ta lodhte atë, socialisti mund të merrte frymë lirisht. Nëse Biden do ta fitonte edhe ketë  ndeshje, megjithatë, humbja e Sanders do të bëhej më e thellë. Dhe socialisti do të pësonte një ndryshim më të madh në lidhje me numrin e delegatëve të përgjithshëm.

Manjati Michael Bloomberg arriti i pari vetëm në ishujt Samoa,duke fituar vetëm gjashtë delegatë. Ish-kryetari i bashkisë së Nju Jorkut, i cili është një i moderuar, tashmë po rikonsideron kandidaturën e tij. Kjo, të paktën, ka dalë në disa media ndërkombëtare pas vargut të humbjeve të pësuara. Bloomberg mund të mos jetë tërhequr tëresisht, por gjatë orëve të ardhshme kuadri mund të ndryshojë. Duke marrë parasysh vizionin e tij për botën, është e drejtë të parashikosh që edhe Bloomberg do të përfundojë duke mbështetur ish numrin dy të Obamës.

Një fjalim i ngjashëm por i kundërt mund të vlente për Warren,qe mbetet e vetmja që mund t’i japë Sandersit një dorë të qëndrueshme në atë që po merr formën e një sfide të vetmuar nga një radikal kundër establishmentit. Por të dy eksponentët e së majtës më socialiste kanë debatuar, dhe keq, në muajt e fundit. Dhe vetë fakti që Senatorja Warren mbeti në fushë, megjithë goditjet e para të pësuara, sugjeron që eksponenti i Massachusetts mund të jetë i dyshuari tjetër për të bërë një pakt me Biden. Me pak fjalë, Warren mund të dëshirojë të garojë akoma.

Të gjithë këta faktorë pastaj duhet të interpretohen në dritën e një rregulli themelor: të fitosh një shtet është vendimtar po, por po aq te rëndësishme janë distancat e përqindjes që i ndajnë kandidatët në secilen gare te shteteve.

Delegatët, domethënë ata që votojnë më pas në Konventën e Verës, në fakt  caktohen mbi baza proporcionale

Në përgjithësi, vlen të përmendet se si Biden gjithmonë ka mbajtur një hap rilevant, pavarësisht nga vendet ku fitoi dhe ku humbi. Ndërkohë, Sanders ka modifikuar fjalimin: tani në qendër të fjalimeve të tij është duke u drejtuar edhe një herë kundër elitës së partisë. Dhe duket se po kthehet në 2016.

Strategjitë elektorale, të cilat do të studiohen në detaje, certifikojnë se si Biden po llogarit mbështetjen e minorancave, të cilat në Shtete janë gjithnjë e më rilevante për sa i përket demografisë. Sanders, i cili është i preferuari i brezit të ri, duket se ka ngecur rreth këtij faktori. Gara është ende e gjatë. Takimi tjetër është caktuar për 10 Mars, kur do te votohet midis Shteteve të ndryshme,edhe në Michigan, ne Mississipi,ne Missouri dhe Washington.

VERITAS.COM.AL/