Një sondazh nga ComRes ka zbuluar se shumica e votuesve besojnë se Parlamenti po përpiqet të ndalë Mbretërinë e Bashkuar të lërë BE-në, rezultatet vijnë pasi Dhoma e Përfaqesuesve e dominuar nga Remainers ja arriti në një kapje pushteti të marrë kontrollin e procesit të Brexit nga qeveria .

Në rezultatet e publikuara nga The Telegraph natën e së hënës, 55 përqind besojnë se Parlamenti është “i vendosur të bllokojë Brexit”, shifër kjo qe përfshin 38 përqind të votuesve Remain dhe 87 përqind të Leave. Më pak se një në pesë (19 përqind) nuk janë dakort me këtë.

Sondazhi i 2030 të rriturve gjithashtu zbuloi se një pakicë e madhe (41 për qind) beson se në vend të vonimit të Brexit, MB duhet të bëjë një ikje të pastër nga blloku, duke mbetur në kushtet e Organizatës Botërore të Tregtisë (WTO), ndërsa vetëm 28 për qind nuk ishin dakord me atë pikëpamje.

Votuesit gjithashtu mendojnë se dështimi për të ofruar Brexit duke thirrur nenin 50 mund të dëmtojë demokracinë britanike, me 53 për qind, ndërsa 20 për qind thanë se kurre nuk do të votonin përsëri nëse ligjvënësit përpiqen të ndalojnë Brexit.

Rezultatet pasojnë një tjetër sondazh të ComRes gjatë fundjavës, i cili zbuloi se ndërsa 35 për qind e votuesve besojnë se “Mbretëria e Bashkuar duhet të qëndrojë në BE dhe të braktisë procesin e Brexit”, 24 për qind besojnë se MB duhet të largohet siç është caktuar më 29 mars në termat e OBT pa marrëveshje; 14 për qind besojnë se MB duhet të largohet më 29 mars me “një marrëveshje të re të negociuar nga qeveria dhe BE”; dhe 12 përqind besojnë se Mbretëria e Bashkuar duhet të largohet të premten me marrëveshjen e tërheqjes së Kryeministres Theresa May ashtu siç është.

Duke shtuar të gjitha pozicionet qe mbështesin Leave së bashku, 50 për qind e atyre që u intervistuan mbështesin ndonjë formë të largimit nga BE-ja – një avantazh prej 15 pikësh mbi ata që duan të qëndrojnë në BE.

Një sondazh tjeter i lëshuar të hënën për grupin e fushatës Brexit ‘Leave Means Leave’ publikuar nga The Sun zbuloi se peticioni për të anuluar Brexit, shumë i publikuar në mediat kryesore, është konsideruar  “i parëndësishëm” nga 52 për qind e njerëzve në krahasim me votën për t’u larguar nga Bashkimi Evropian në qershor të vitit 2016, mandati më i madh politik në historinë politike britanike.

Peticioni kaloi pesë milionë firma të dielën, duke u bërë peticioni më i nënshkruar në Dhomën e Përfaqësuesve, por edhe 28 për qind e Remainers deklaruan se peticioni, i cili është i hapur ndaj abuzimit nga aktorët e huaj, nënshkruesit e rremë dhe mund të nënshkruhet shumë herë nga i njëjti person, është ende i pakuptimtë.

Mediat establishment po ashtu vërshuan mbi marshimin e Votimit të Popullit – i cili po shtyn për një referendum të dytë – duke cituar lirshëm në titujt ne faqet e para nga organizatorët se “një milion njerëz” po protestonin për të përmbysur një mandat demokratik të shtunën.

Kërkuesit e fakteve Full Fact vlerësojnë se “Atje pothuajse me siguri nuk janë një milion njerëz në marshimin e Votimit të Popullit”, duke thënë se ekspertët në vlerësimin e turmës e përcaktojnë numrin në më pak se një të tretën e vlerësimeve të Votes së popullit.

Specialisti i shkencave të turmës Profesor Keith Still nga Universiteti Metropolitan i Manchesterit tha për Wired, “Bazuar në pamjet nga imazhi i helikopterit, numri është midis 312,000 dhe 400,000 njerëzve.”

Policia Metropolitane e Londrës i tha Full Fact se “Ne nuk konfirmojmë shifrat e turmës për marshime apo protesta”, me shifra që lihet të vijnë nga vlerësimet nga organizatorët e ngjarjeve ne vend te saj.

Veritas.com.al/