Nga: HANNAH BLEAU

Një shumicë e Republikanëve besojnë se Presidenti Trump “fitoi me të drejtë” zgjedhjet presidenciale dy javë më parë, tregoi një sondazh i Reuters / Ipsos.

Sondazhi, i marrë nga 13-17 nëntor midis 1,346 të anketuarve në SHBA, gjeti 73 për qind duke shprehur besimin se Joe Biden (D) fitoi zgjedhjet, krahasuar me pesë për qind që zgjodhën Trump. Sidoqoftë, 53 për qind e Republikanëve, konkretisht, besojnë se Trump “fitoi me të drejtë”, ndërsa më pak se një e treta, 29 për qind, thanë të njëjtën gjë për ish-zëvendespresidentin:

Sipas Reuters, një shumicë edhe më e madhe e Republikanëve shprehën shqetësimin se zgjedhjet ishin, në fakt, “të manipuluara”:

Të pyetur pse, Republikanët ishin shumë më të shqetësuar se të tjerët që numëruesit e shteteve të votave kishin dhënë rezultatin drejt Biden: 68% e Republikanëve thanë se ishin të shqetësuar që zgjedhjet ishin “të manipuluara”, ndërsa vetëm 16% e Demokratëve dhe një e treta e të pavarurve ishin në mënyrë të ngjashme të shqetësuar.

Në përgjithësi, sondazhi, i cili përfshinte një mostër prej 100 më shumë Demokratësh sesa Republikanë – 598 Demokratë ndaj 496 Republikanë – gjeti 55 për qind duke shprehur besimin se zgjedhjet ishin “legjitime dhe të sakta”. Sipas Reuters, kjo përqindje është “poshtë 7 pikë nga një sondazh i ngjashëm që u zhvillua menjëherë pas zgjedhjeve të 2016”. Mbi një e katërta e amerikanëve besojnë se zgjedhjet ishin “rezultat i votimit të paligjshëm ose manipulimit të zgjedhjeve” – një rritje dyshifrore nga 2016.

“Këto ishin zgjedhje të manipuluara. Asnjë Vëzhgues Republikan i qendrave te votimit nuk u lejua, makineri votimi ‘me anomali’ në të gjithë vendin (do të thotë se ata u kapën duke mashtruar!), votimi pas përfundimit të zgjedhjeve, dhe shumë më tepër ”, tha Trump në reagim ndaj sondazhit të Reuters / Ipsos:

Marzhi i gabimit të sondazhit është +/- pesë për qind.

Ajo përkon me një sondazh të Politico / Morning Consult, i cili tregoi se 46 për qind e amerikanëve duan që Trump të pranojë rezultatin “menjëherë”. Sondazhi pasqyroi skepticizëm të ngjashëm nga Republikanët, konkretisht, me 67 për qind që dyshuan se zgjedhjet nuk ishin të lira dhe të drejta.

Të Mërkurën, Presidenti Trump ju kundërvu vendimit 5-2 te Gjykatës Supreme të Pensilvanisë duke hedhur poshtë pretendimin e fushatës Trump se vëzhguesit nuk morën “akses” gjatë numërimit të votave në Keystone State, duke e quajtur atë një “sulm i tmerrshëm ndaj Kushtetutës sonë!”:

VERITAS.COM.AL/