Ish-zëvendës presidenti Joe Biden dhe Sen. Bernie Sanders (I-VT) mbajnë një kryesim substancial mbi konkurrentët e tyre demokratë për nominimin presidencial të vitit 2020, sipas një sondazhi të lëshuar të hënën.

Sipas një sondazhi kombëtar Emerson të lëshuar të hënën, Sanders mban kryesimin me 29 për qind të mbështetjes së votuesve ne primaret Demokrate, ndjekur nga Biden me 24 për qind, dhe më pas nga South Bend, Indiana, kryebashkiaku Pete Buttigieg me nëntë për qind.

Ish-Rep. Beto O’Rourke (D-TX) dhe Sen. Kamala Harris (D-CA) ndjekin me tetë për qind, me senatoren Elizabeth Warren (D-MA) me shtatë për qind. Sondazhi u krye ndërmjet 11 dhe 14 prillit në votuesit e primarieve te Demokratëve me një diferencë gabimi prej 5.2 përqind.

Ndërsa sondazhe te ndryshme kanë treguar se Sanders dhe Biden kanë një udhëheqje të fortë, Buttigieg, i cili njoftoi kandidaturën e tij për president të dielën, ka ngjitje ne qiell në sondazhet e kohëve te fundit.

Spencer Kimball, drejtor i Emerson Polling, tha të hënën, “ndërsa eshte ende herët në procesin e nominimit, duket sikur kryebashkiaku Pete është kandidati që kap imagjinatën e votuesve; numrat e kishin atë në zero për qind në mes të shkurtit, 3 për qind në mars dhe tani në prill 9 për qind “.

“Biden ka parë rënien e mbështetjes së tij,” tha Kimball. “Në shkurt, ai udhëhoqi ndaj Sanders 27 për qind ndaj 17 për qind, dhe në mars të dy ishin lidhur në 26 për qind. Tani, Sanders udheheq me një 5 pikësh, 29 për qind ndaj 24 për qind. ”

Biden, i cili ende nuk e ka shpallur kandidaturën e tij për president, ka mbajtur sondazhe të fuqishëm në muajt e fundit. Megjithatë, nëse Biden nuk do të kandidojë për president, atëherë Sanders do të marrë 31 për qind mbështetje dhe Buttigieg do të marrë 17 për qind të votës së Biden,ndjekur nga O’Rourke në 13 për qind.

Në një konfrontim njëri-kundër-tjetrit, Biden shërbeu si kundërshtari më konkurrues kundër Trump, ku Biden do të fitonte 53 përqind te mbështetjes ndaj 47 përqind të Trump; megjithatë, kjo përfaqëson një rënie prej katër pikësh në krahasim me sondazhin e Emersonit në mars, ku Biden udhëhoqi ndaj Trump 55 me 45 për qind.

Që nga sondazhi i marsit, Biden është përballur me akuza për prekje të papërshtatshme nga shumë gra.

Sondazhi Emerson i Prillit ka treguar një ngushtim të përgjithshëm në sondazhet midis Trump dhe demokratëve potencialë te 2020.

Ndërkohë, Presidenti Donald Trump ka sulmuar Demokratët për pengimin e agjendës së tij të Amerika e Para.

Trump tweetoi të hënën, “Demokratët Radikalë të Majtë kurrë nuk do të jenë të kënaqur me çdo gjë që u japim atyre. Ata gjithmonë do të Rezistojnë dhe do të Pengojnë! ”

Veritas.com.al/