Një ekip i virologëve ka treguar se Coronavirus arrin të rezistojë më gjatë sesa pritej, deri në tre orë në ajrin e laboratorit. Ftesa është që të ajrosen vendet e mbyllura, veçanërisht në prani të pozitivëve. Kërkohen zgjidhje të reja për të sterilizuar ajrin e tubave në spitale

Mendohej që Coronavirusi të mbijetonte në ajër vetëm për disa minuta, por nuk është krejt ashtu: u zbulua se në laborator “rezistoi” për rreth tre orë.

Ky është rezultati i eksperimentit që shkencëtarët nga laboratori i virologjisë i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive, Instituti Amerikan për Sëmundjet Infektive, kanë publikuar në revistën shkencore New England Journal of Medicine.

Virusi “jeton” më gjatë seç pritej

Siç është raportuar nga Repubblica, të dhënat e reja ftojnë per më shumë kujdes dhe më shumë vëmendje: spërkatur në aerosol në kushte laboratorike, Coronavirusi mbijetoi deri në tre orë. Midis momentit që është spërkatur dhe skadimit të tre orëve, sasia e tij zvogëlohet në mënyrë të konsiderueshme për t’u bërë gjysma në një orë, por mbijetesa mbetet akoma më e lartë se sa pritej.

Deri më tani, vlerësimet janë bazuar në përvojën e viruseve të tjerë që transmetohen nga një person në tjetrin në bordin e piklave të emetuara nga frymëmarrja, të folurit, kollitja ose teshtitja, të cilat bien ne dekadence brenda disa sekondash. Në çdo rast, masa më e mirë e sigurisë mbetet 1-1,5 metra personi nga personi, një distancë që zakonisht nuk tejkalohet nga një teshtimë ose kollë.

Kujdes në vendet e mbyllura

Nëse, sidoqoftë, në ajër të hapur është e lehtë që virusi të shpërndahet shpejt, e njëjta gjë nuk mund të thuhet për një mjedis të mbyllur, veçanërisht në kontakt me një pozitiv. “Por në një dhomë ku një person i infektuar mbetet për një kohë të gjatë, fryma e tij vazhdon të përqendrojë grimcat virale në ajër. Në ambiente të mbushura dhe të mbyllura, edhe kur respekton distancën prej një metri, do të ishte mirë të hapeshin dritaret” shpjegon Carlo Federico Perno, virolog i Universitetit të Milanos.

Sterilizim në spitale

Më shumë, përveç kujdesit të duhur, është e rëndësishme që të bëhen ndryshime të shpeshta të ajrit në spitale, hapësira të mbyllura për ekselencë. Kjo është ajo që pretendon Carlo Signorelli, profesor i higjienës në San Raffaele në Milano, i cili pyet veten nëse ky zbulim i ri mund të ketë pasoja në sistemet e ventilimit spitalor, veçanërisht ato të gjata. “Në mjediset ku përqendrohen shumë të semurë, mund të jetë e nevojshme që në një farë mënyre të sterilizohet ajri që kalon nëpër tubacionet, për të parandaluar akumulimin e viruseve që mund të jenë të rrezikshëm”.

Teoria e Diamond Princess

Në dritën e këtyre rezultateve, hipoteza e formuluar në rastin e anijes krocerë Diamond Princess, e ankoruar në shkurt për karantinë në Yokohama, ku epidemia ishte përhapur për shkak të shumë pacientëve të përqendruar në hapësira të mbyllura mund të kishte një shkak më të madh. “Nxjerrja e një supozimi te ketij lloji është i lehtë, ta provosh është shumë më e vështirë, por ne po e shtrojmë problemin” shpjegon Signorelli.

Ashensori, rrezik infeksioni

Kujdesi ndaj mjediseve të mbyllura nuk vlen vetëm për spitalet, por për të gjithë njerëzit që qëndrojnë ne shtepi nëse një anëtar i familjes është pozitiv. Dhe në ashensorët, ku nuk duhet të hyjne më shumë se një në një herë. “Përndryshe do të ishte e vështirë madje të respektohej distanca prej një metri”, nënvizon Signorelli.

VERITA.COM.AL