Nga: DEBORAH DANAN/

Bota myslimane duhet të korrigjojë një gabim historik dhe më në fund ta njohë shtetin Hebraik, tha Presidenti Donald Trump të martën ndërsa zbuloi “marrëveshjen e tij të shekullit të parashtruar prej kohësh ” për zgjidhjen e konfliktit Izraelito-Palestinez.

“Është koha që bota Myslimane të rregullojë gabimin e vitit 1948 dhe ta njohë Izraelin,” tha Trump.

Njohja ishte gjithashtu një nga kushtet për Palestinezët që më në fund të marrin shtetin e tyre në bazë të planit për atë që Trump e quajti “një zgjidhje realiste me dy shtete”.

Izraeli do të kishte kontrollin e plotë të Jeruzalemit dhe vendbanimeve, tha ai, dhe “Jerusalemi do të mbetet kryeqyteti i pandarë i Izraelit”.

Ai më vonë shtoi, megjithatë, se “Jerusalemi Lindor” do të ishte kryeqyteti i shtetit Palestinez. Palestinezët do të merrnin lagjet periferike në Jerusalem që tashmë janë jashtë gardhit të sigurisë së Izraelit, përkatësisht Kfar Aqab, Abu Dis dhe disa nga Shuafat.

ShBA “do të punojë për të krijuar një territor për një shtet Palestinez eminent në të ardhmen” që do të “kundërshtonte terrorizmin”, tha ai.

Vendi i shenjtë i pikës se nxehte, Mali i Tempullit, do të mbetet nën status quo-në aktuale të mbikëqyrur nga Waqf-i Islamik i Jordanisë. Izraeli do të vazhdonte të punonte me Jordanezët për të lejuar lutjen Myslimane në Xhaminë Al Aqsa.

“Ky vizion për paqen është thellësisht i ndryshëm nga diplomacitë e kaluara”, tha Trump. “Edhe planet më të mira qellim- mira ishin të lehta mbi detaje faktike dhe të rënda për kornizën konceptuale.”

Ai shtoi se plani i gjatë prej 80 faqesh është “propozimi më i detajuar ndonjëherë”.

“Ose do të bënte shumë për Palestinezët ose thjesht nuk do të ishte i drejtë,” tha ai.

Plani parashikon kufijtë për një shtet të ardhshëm Palestinez që do të detyronte Izraelin të bënte “sakrifica territoriale për hir të paqes,” tha ai.

Propozimi “më shumë se dyfishon territorin Palestinez”, tha ai.

“Asnjë Palestinez dhe Izraelit nuk do të iki nga shtëpitë e tyre,” tha ai.

Ai shtoi se shteti i afërt Palestinez do të vendoset i tillë që “te zgjidhe rrezikun për sigurinë e Izraelit” dhe rrezikun e sulmeve terroriste.

“Ne kurrë nuk do t’i kërkojmë Izraelit të komprometojë sigurinë e tij,” tha ai.

Rreth 50 miliardë dollarë do të futeshin në shtetin e ri Palestinez, tha ai. Propozimi i tij do të shihte një “fund të ciklit të varësisë Palestineze nga bamirësia”, tha Trump.

Trump tha se ai ishte “i trishtuar nga fati i popullit Palestinez. Ata meritojnë një jetë shumë më të mirë – ata meritojnë një shans për të arritur potencialin e tyre të jashtëzakonshëm ”.

“Ne do të jemi atje në çdo hap të rrugës. Do të funksionojë. Nëse ata e bëjnë këtë, do të funksionojë, “tha ai.

VERITAS.COM.AL/