JACK MONTGOMERY/ Breitbart

Presidenti i SHBA Donald Trump mund të takohet me kreun e Partisë Brexit Nigel Farage dhe liderin e Tory-t shpresëdhënësin Boris Johnson gjatë vizitës së tij shtetërore në Mbretërinë e Bashkuar.

Farage, ish-kreu i UKIP i përshkruar nga Presidenti Trump si “Z. Brexit”, ishte një nga figurat e vetme të mëdha politike nga jashtë shtetit që e ngriti kokën e tij mbi parapet për udhëheqësin Amerikan gjatë garës së tij presidenciale, duke krahasuar fushatën anti- establishment me fushatën e tij të gjatë për ta nxjerrë Britaninë nga Bashkimi Europian.

Çifti ka mbetur aleat që nga ajo kohë, me zotin Farage qe thuhet se e përditëson Presidentin për ecurinë glaciale të negociatave të Brexit midis kryeministres Theresa May – e cila votoi për të qëndruar në Bashkimin Evropian në vitin 2016 – dhe ekipit negociues te BE.

“Presidenti Trump është besimtar në Brexit, sepse Presidenti Trump beson në shtetet-kombe, ai beson në demokraci, jo në burokracinë globale, kështu që gjithmonë ka dashur që Brexit të ndodhë”, tha Farage për Jerome Hudson të Breitbart në dhjetor 2018.

Presidenti Trump ka hapur perspektivën e një marrëveshjeje fitimprurëse britaniko-amerikane me Mbretërinë e Bashkuar dhe rifitimin e fuqive te saj për të shtrire marrëveshjet e tregtisë dypalëshe – aktualisht të kontrolluara nga BE, e cila ka kohë që ka refuzuar të nënshkruajë marrëveshje me partnerët kryesorë të Britanisë – pavarësisht kërcënimeve te paraardhësit Barak Obama që vendi mëmë do të dërgohej në “pjesën e pasme të radhës” nëse votonte për Brexit.

Megjithatë, marrëveshja që kryeministrja ka negociuar me BE-në – edhe pse deri më tani ajo nuk e ka ratifikuar atë në Dhomën e Ulet – mund ta bëjë te mbytet nëse kalon, pasi parashikon që BE të mbetet në kontroll të politikës doganore britanike dhe rregullimit të tregtisë .

Presidenti Trump mund të takohet gjithashtu me Boris Johnson, deputet i Tory-t mbështetës i Brexit, i cili dha dorëheqjen si Sekretar i Jashtëm dhe i Commonwelth-it, mbi të ashtuquajturin plan i Damës, i cili prodhoi marrëveshjen e znj. May dhe qe konsiderohet si favorit për të zëvendësuar atë si udhëheqës nga shumë anëtarë te partise.

“Ekzistojnë frikëra brenda qarqeve të Qeverisë për ndonjë takim të mundshëm me Boris Johnson kështu që orari është duke u shqyrtuar për ti kufizuar mundësitë [Presidentit Trump] qe ka per të bërë gjërat e tij”, pohoi një burim i qeverisë britanike.

Presidenti Trump ka thënë më parë se ai beson se Z. Johnson, të cilin ai e përshkroi si një “mik”, do të bëhej një “kryeministër i madh”.

Veritas.com.al/