The Associated Press

Uashington (AP) – Presidenti Donald Trump ka vajtuar të shtunën sulmin “shkatërrues” të një qelluesi në një sinagogë në Pitsburg, duke thënë se nxjerr lakuriq”urrejtjen në vendin tonë” dhe spekullimin se dhuna vdekjeprurëse do të ishte frenuar nëse ndërtesa do të kishte pasur një roje të armatosur.

Me të dyja, si numrin e të vdekurve si dhe detajet e sigurisë së sinagogës ende për t’u zbuluar, Trump tha se kontrolli i armëve “ka pak të bëjë me të”, por “nëse ata do te kishin mbrojtje brenda, rezultatet do të kishin qene shumë më të mira”.

Trump u përgjigj para se të hipte në Air Force One për një fjalim në Indiana dhe premtoi një deklaratë më të plotë pas mbërritjes së tij.

Autoritetet thanë se i armatosuri hapi zjarr gjatë një ceremonie pagezimi per femije të shtunën në mëngjes në Kongregacionin e Pemës së Jetës në zonen Squirrel Hill ne Pittsburgh. Sulmi po hetohet si një krim i urrejtjes.

“Ky është një rast ku, në qoftë se ata do te kishin një rojë të armatosur brenda, ata mund të kishin qenë në gjendje ta ndalonin ate menjëherë,” tha Trump. “Ndoshta nuk do të kishte qenë askush i vrarë, përveç atij, sinqerisht. Pra, kjo është një situatë shumë, shumë – shumë e vështirë. ”

Në goditjen e mëparshme në masë, Trump ka thënë në ate kohë se ai do të konsideronte shtrëngimin sigurisht te kontrollit të armëve, por kryesisht ka kërkuar më shumë roje të

“Bota është një botë e dhunshme”, tha ai të shtunën. “Dhe mendon se kur je mbi të, ajo thjesht iken, por pastaj kthehet në formën e një të çmenduri, një budallai. … Kane bere një shetitje maniakale dhe nuk kishin asnjë mbrojtje dhe kjo është vetëm kaq e trishtueshme të shihet, kaq e trishtueshme të shihet. ”

Trump tha se ligjvënësit “duhet të sjellin në modë shumë me teper dënimin me vdekje ” dhe njerëzit që vrasin në vende të tilla si sinagoga dhe kisha “me të vërtetë duhet të vuajnë çmimin final”.

Veritas.com.al/