Udhëheqësi i shumicës republikane në Senatin e SHBA është zotuar të veprojë sipas një nominimi për të pasuar gjyqtaren e Gjykatës së Lartë Ruth Bader Ginsburg, i cili vdiq të Premten, në moshën 87 vjeç.

Ginsburg, një ikonë liberale dhe mbështetëse e standardeve feministe, vdiq vetëm gjashtë javë para zgjedhjeve presidenciale të SHBA.

Presidenti Donald Trump tha se ai dëshironte një gjyqtar të ri të betuar “pa vonesë”.

Bilanci ideologjik i gjykatës me nëntë anëtarë është thelbësor për vendimet e saj mbi çështjet më të rëndësishme në ligjin e SHBA.

Në 2016, Republikanët e Senatit bllokuan zgjedhjen e Presidentit Demokrat Barack Obama për gjykatën e lartë të SHBA. Në atë kohë, udhëheqësi i Shumicës së Senatit Mitch McConnell e justifikoi lëvizjen me arsyetimin se ishte një vit zgjedhjesh.

Ginsburg, gruaja e dytë për herë të parë në Gjykatën e Lartë, vdiq nga kanceri metastatik i pankreasit në shtëpinë e saj në Washington DC, i rrethuar nga familja e saj. Joe Biden, rivali i Trump në zgjedhjet e 3 nëntorit, tha se një zëvendësues duhet të caktohet vetëm pas votimeve.

Mbështetësit u mblodhën jashtë gjykatës të Premten në mbrëmje për t’i dhënë lamtumirën gruas që ishte njohur me dashuri si “The RBG Famëkeqe”.

VERITAS.COM.AL