Deputetët francezë kanë votuar që të bëjnë shfaqjen e flamurit Tringjyrësh dhe atë të Bashkimit Evropian të detyrueshëm në shkolla.

Asambleja Kombëtare mbështeti amendamentin nga establishmenti i republikanëve të krahut të djathtë, deputeti Éric Ciotti të hënën, sipas Euronews.

Të dy flamujt duhet të shfaqen në të gjitha shkollat e mesme dhe fillore, pavarësisht nëse ato janë private ose shtetërore, dhe do të jetë e detyrueshme që të gjithë fëmijët të mësojnë himnin kombëtar të Francës, “La Marseillaise”.

Amendamenti i Ciotit për reformat arsimore të Presidentit francez Emmanuel Macron kishte bërë thirrje vetëm për praninë e flamurit francez, por ai tha se shtimi i flamurit të BE ishte “një hap i rëndësishëm përpara”.

Masa u kritikua nga populistët e djathtë që kundërshtuan varjen e detyrueshme të flamurit të BE.

Marine Le Pen, kreu i Tubimit Kombëtar (ish Front National) goditi qeverinë e udhëhequr nga Macron për “imponimin e këtij flamuri në shkollat e fëmijëve tanë!”

“Emmanuel Macron ndalon të flasë për një referendum, kur ai gjithashtu me cinizem cenon të fundit të organizuar në vendin tonë”, shtoi ajo, duke iu referuar refuzimit në një plebishit francez të Kushtetutës Evropiane, të vitit 2005, i cili do të përfshinte njohjen formale të një flamuri, motoje dhe himni për bllokun.

Pasi u refuzua edhe në një referendum të ngjashëm në Holandë, Brukseli ripaketoi Kushtetutën Evropiane në Traktatin e Lisbonës, i cili u nënshkrua nga shtetet anëtare të BE në 2007.

Ish-nënkryetari i Frontit Nacional dhe themeluesi i partisë Patriotet, Florian Philpott tha, “Flamuri francez po. Gjëja evropiane sigurisht jo! ”

“Vendi ynë është Franca, jo BE-ja e tyre”, shtoi ai.

Ndërsa shefi i stafit të z. Philpott dhe këshilltari i Patriotëve për rajonin më të madh të Parisit Joffrey Bollée tha, “Flamuri evropian nuk ka vend në klasat tona! Sa turp për ta imponuar këtë simbol ideologjik tek fëmijët tanë! ”

Dhe François Asselineau, president i Unionit Popullor Republikan i cili bën fushatë për “Frexit” – një dalje te Frances nga BE – e quajti masën “jokushtetuese”,duke shkruar, “Kushtetuta jonë njeh vetëm flamurin blu-bardh-kuq dhe” simbolet Evropiane “nuk u miratuan nga Franca me refuzimin e Kushtetutës! Pra, është jokushtetuese!

“Një arsye tjetër për të shkarkuar Macronin!”

Që kur erdhi në pushtet, Presidenti Macron, i cili themeloi partine progresiste La République en Marche! (Republika në lëvizje), është pozicionuar së bashku me Presidenten gjermane Angela Merkel si lider i Europës, duke thënë në fund të vitit të kaluar se çifti franko-gjerman do të udhëheqë dhe do ta ndalojë botën “të bjerë në kaos”.

Veritas.com.al/