NEIL MUNRO

Demokratët morën Joe Biden në Shtëpinë e Bardhë por janë të alarmuar nga fuqia politike e platformës ekonomike populiste të Presidentit Donald Trump, pranon pro-Demokratja Washington Post.

“Strategët e partisë tani flasin privatisht me një ndjenjë errësire dhe publikisht me një ton shqetësimi ndërsa rezultatet e zgjedhjeve bëhen më të qarta,” tha raporti i shtypur i 27 dhjetorit nga shkrimtari politik Michael Scherer:

Ata shqetësohen për shfaqjen e mundshme të një koalicioni kryesisht të klasës punëtore mashkullore dhe gjithnjë e më ndërracore për Republikanët që do të shndërrojë në avantazhet demografike në të cilat Demokratët kishin llogaritur prej kohësh. Ata spekulojnë se fitoret e jashtëzakonshme të Demokratëve në periferi gjatë viteve të Trump mund të zbehen kur ai të largohet nga zyra. Dhe ata shqetësohen se paaftësia e tyre për të ndërhyrë në zonat më rurale mund të parandalojë gjithçka përveç shumicës më të ngushtë të Senatit në të ardhmen.

“Ne thjesht duhet të pranojmë që helmi i Trump ishte më i thellë në rrjedhën e gjakut të elektoratit Amerikan sesa menduam”, tha Bradley Beychok, president i American Bridge, i cili zhvilloi një fushatë  prej 62 milion dollarësh për të dëmtuar Trump midis votuesve të klasës punëtore të Bardhë në tre shtetet veriore që Biden fitoi.

“Helmi” është një fjalë e fortë për platformën Amerika e para të Trump.Dhe, Scherer është një progresiv që punon për një gazetë pro-globaliste në pronësi të Jeff Bezos, pronarit të perandorisë Amazon. Pra, ai nuk mund të shpjegojë lehtësisht jopopulloritetin e politikave pro-varfërisë te establishmentit të tregtisë së lirë dhe punës së lirë të emigrantëve.

Michael Barone i Washington Examiner vuri në dukje atë boshllëk në artikullin e Scherer:

Disa numra të mëdhenj dhe në dukje në rritje [të votuesve jo të bardhë] me sa duket ndajnë mendimin e Trump se emigracioni i rëndë dhe shpesh i paligjshëm me aftësi të ulëta ka ulur pagat e njerëzve si ata, ose ata ishin të bindur për këtë pasi nivelet e emigracionit ranë dhe punëtorët me kredenciale të ulëta ‘pagat dhe të ardhurat u rritën në 2017, 2018, 2019 dhe dy muajt e parë të 2020.

Progresisti Scherer gjithashtu fajëson GOP për kulturën e luftës  imponuar Amerikanëve për dekada nga progresistët e tjerë si Scherer, duke thënë, “Demokratët shqetësohen gjithashtu për aspektet e luftës së kulturës të mesazhit Republikan”.

Ai gjithashtu shpenzon disa paragrafë duke paralajmëruar progresistët që të ndalojnë së imponuari politikën e tyre të identitetit “Latinx” mbi Amerikanët dhe në vend të kësaj të njohin thirrjen e suksesshme të Trump për librat e xhepit për Amerikanët jo të bardhë.

Pjesa më e madhe e artikullit të Scherer përfshin këshilla se si Demokratët mund të kapërcejnë mesazhin popullor ekonomik populist të Trump. Por këmbëngulja e tij progresive për një “ndarje kulturore” e verbon atë ndaj elitarizmit ekonomik të Demokratëve dhe cenueshmërisë së tyre ndaj vulnerabilitetit ekonomik populist te GOP që synon të diplomuarit e kolegjit.

Në vitin 2020, Trump nuk ndoqi një strategji të portofolit me votuesit e kollareve të bardha, edhe pse e përdori atë për të fituar më shumë votues me kollare blu, duke përfshirë të bardhët, Latinët dhe zezakët. Trump bëri disa njoftime të dobëta normative në lidhje me programet e vizave të kollareve të bardha, por mezi përmendi çështjen e punëve të kollareve të bardha në gjurmët e fushatës, madje edhe në Pensilvaninë e pamundshme. Ky dështim ende nuk është shpjeguar, por ka të ngjarë të lidhet me preferencën e shumë investitorëve te GOP për të diplomuar të huaj të lirë dhe të pajtueshëm.

Dështimi i Trump për të ofruar një prezantim portofoli për të diplomuarit Amerikanë e ndihmoi Biden të fitonte 5.9 përqind në periferie, 4.8 përqind në qytete kolegjesh dhe 2.8 përqind në “periferitë e mesme”, sipas të dhënave të paraqitura nga Post.

Një nga burimet Demokrate të Scherer la të kuptohet për këtë mundësi të pashfrytëzuar të kollares së bardhë te GOP kur ai pranoi se periferitë janë një pikë e dobët e Demokrateve:

“Ne fituam përsëri Dhomën dhe Shtëpinë e Bardhë në periferi, por kuptimi im është që ne jemi duke e dhënë me qira atë mbështetje – ne nuk e zotërojmë atë,” tha Robby Mook, menaxheri i fushatës së Hillary Clinton ne 2016 që drejtoi shumicën e Dhomës PAC këtë cikel “Me Trumpin e shkuar, ajo qira është në rregull për rinovim. Nëse nuk i përmbahemi fitoreve tona në periferi ose nuk i zëvendësojmë ato duke fituar përsëri votues të Bardhë nga klasa punëtore, do të kemi një problem. ”

Por kjo fitim Demokratik mund të jetë i vështirë, pranoi Scherer, shkrimtari progresiv i Washington Post: “Një pjesë e gjerë e amerikanëve… kishin një reagim të kundërt alergjik ndaj asaj që demokratët po shisnin”.

Politikat pro-emigrimit, të punës së lirë të Biden janë shumë jopopullore, përfshirë këtu edhe emigrantët e ligjshëm. Shumë sondazhe tregojnë se publiku thotë se mirëpret emigrantët e ligjshëm – por gjithashtu preferon shumë që punët e reja të shkojnë më parë te Amerikanët. Në Prill 2020, një sondazh i Washington Post tregoi që 69 përqind e Hispanikëve thanë po kur u pyetën: “A do të mbështesnit bllokimin e përkohshëm të pothuajse të gjithë emigracionit në Shtetet e Bashkuara gjatë shpërthimit të koronavirusit?” Vetëm 30 përqind e hispanikëve kundërshtuan mbylljen e kufirit. Sondazhet gjithashtu tregojnë se publiku kundërshton me forcë programet e vizave të kollareve të bardha që rrisin çmimet e aksioneve të Fortune 500 duke shtypur konkurrencën teknologjike dhe mundësitë e punës për të diplomuarit Amerikanë.

“Një nga pyetjet e mëdha është nëse një kandidat Trumpist ne 2024 mund të jetë pak më mit në mënyrë që të mos tjetërsojë periferitë, megjithatë ende frymëzon Republikanët me prirje të ulët për të votuar në nivelet e vitit 2020”, tha J.J. Balaban, një strateg Demokrat në Pensilvani, ” për New York Times në nëntor. “Nëse ata mund tja dalin, do të jetë një ambient shumë i vështirë për Demokratët.”

VERITAS.COM.AL