Sfiduesja kryesore e Aleksandër Lukashenko të Bjellorusisë ka refuzuar të pranojë që presidenti fitoi 80% të votave në zgjedhjet e së dielës.

Svetlana Tikhanovskaya tha se rezultatet e publikuara të hënën në mëngjes “kundërshtojnë plotësisht sensin e përbashkët”.

Kjo ndodh pas mijëra arrestimesh pasi protestuesit dhe policia e rebelimeve u përleshën në kryeqytetin Minsk dhe qytete të tjera.

Mungesa e kontrollit të zgjedhjeve – asnjë vëzhgues nuk ishte i pranishëm – ka çuar në frikë të përhapur të manipulimit të votave në sondazh.

Votimi u mbajt mes një zhgënjimi në rritje të udhëheqjes së zotit Lukashenko, me mitingjet e opozitës që tërhoqën turma të mëdha. Ditët e mëparshme u pa një sulm ndaj aktivistëve dhe gazetarëve.

Presidenti ka përshkruar mbështetësit e opozitës si “dele” të kontrolluar nga jashtë, dhe u zotua të mos lejojë që vendi të copëtohet.

Lukashenko është sundimtari më i gjatë në Evropë që përballet me presion të shumanshëm.

Zoti Lukashenko fitoi 80.23% të votave, sipas një numërimi paraprak, ku kandidoi përballë znj Tikhanovskaya e cila mori 9.9%.

Zonja Tikhanovskaya hyri në zgjedhje në vend të burrit të saj të burgosur dhe vazhdoi të udhëheqë mitingje të mëdha të opozitës.

Lukashenko, 65 vjeç, ndodhet në pushtet që nga viti 1994.

VERITAS.COM.AL/