Stokolm (AFP) – Akademia Suedeze do të kurorëzojë dy laureatë për Nobel ne letërsi këtë vit, duke fituar kohën e humbur pasi ajo e kaloi çmimin e vitit të kaluar pas një skandali për ngacmim seksual.

Ekspertët thonë se akademia do të përpiqet të shmangë shuarjen e ndonjë pendë me zgjedhjen e laureatëve të këtij viti, ndërsa kërkon të lëvizë nga skandali që pa burrin e njëres prej anëtareve të tij të burgosej për përdhunim.

Disa emra që krijojnë një gumëzhitje para çmimit të letërsisë së këtij viti janë poeti kanadez Anne Carson, shkrimtari kenian Ngugi Wa Thiong’o dhe Guadeloupean Francez Maryse Conde, sipas faqeve të basteve të tilla si Unibet.

Rrethet letrare të Stokolmit kanë spekuluar gjithashtu për poetin dhe romancierin rumun Mircea Cartarescu dhe shkrimtaren dhe aktivisten polake Olga Tokarczuk.

Akademia Suedeze, e cila daton nga 1786, është në dhimbje për të rregulluar reputacionin e saj pas skandalit të ekspozuar, konflikteve të interesit, ngacmimit seksual dhe një kulture heshtjeje midis 18 anëtarëve të saj, të vlerësuar prej kohësh si kujdestarët e vendit të kulturës.

Zbulimet tronditën Suedinë, një komb luteran që krenohej me transparencën dhe demokracinë konsensuale, dhe është intolerante ndaj pabarazisë.

E mbetur copash prej përmbysjes, Akademia, e ngarkuar me zgjedhjen e laureatit të Letërsisë Nobel, shtyu çmimin e vitit 2018 deri në këtë vit – vonesa e parë e tillë në 70 vjet.

– Seks-skandali i Nobelit –

I rindërtuar tashme me anëtarë dhe statute të reja, institucioni do të shpalle dy fitues, një për vitin 2018 dhe një për vitin 2019, ditën e enjte, 10 tetor në 1:00 pasdite (1100 GMT).

Pritet gjerësisht të zgjidhen shkrimtarë që nuk do të ndezin polemikë të mëtejshme, dhe të paktën një është pothuajse e sigurt të jetë një grua, parashikuan kritikët letrarë të intervistuar nga AFP, pasi gratë përfaqësojnë vetëm 14 nga 114 laureatët e letërsisë që nga viti 1901.

Akademia nuk lëshon një listë finale. Ndërsa spekulimet rreth fituesit te mundshëm janë gjithmonë një lojë hamendësuese,kjo është edhe më shumë e pamundur këtë vit duke pasur parasysh ndryshimet e shumta brenda institucionit.

Në mesin e shumë emrave të përmendur si fitues të mundshëm janë shkrimtari i fimave kineze Can Xue, autori japonez Haruki Murakami, novelistja ruse Lyudmila Ulitskaya, romancieri amerikan Joyce Carol Oates dhe Margaret Atwood e Kanadasë.

Problemet e Akademisë filluan në nëntor 2017 kur nuk ishte dakort si ti menaxhonte lidhjet e saj te ngushta me francezin Jean-Claude Arnault, i akuzuar dhe dënuar më vonë për përdhunim.

Arnault ishte martuar me Katarina Frostenson, një anëtare e Akademisë e cila më vonë dha dorëheqjen për skandalin në kulmin e lëvizjes #MeToo kundër ngacmimit të grave.

Cifti gjithashtu drejtonte një klub kulturor në Stokholm që merrte fonde nga Akademia

Së fundi, shtatë anëtarë u larguan nga Akademia, duke përfshirë sekretaren e perhershme te atëhershme, Sara Danius.

“Duke qene e asociuar me letërsinë e urdhrit më të lartë,Cmimi Nobel është për shumë njerëz tani i lidhur me # MeToo … dhe një organizatë jofunksionale,” i tha AFP kritikja letrare suedeze Madelaine Levy.

– Dëmi reputacional –

Vendet bosh janë mbushur, dhe në qershor 2019 profesori i letërsisë Mats Malm mori detyrën e sekretarit të përhershëm.

“Ndryshimet kanë qenë shumë produktive dhe ne shpresojmë për të ardhmen,” i tha Malm AFP në një intervistë vetëm disa ditë para shpalljes së çmimit.

Ai pranoi se afera kishte njollosur institucionin dhe tha se përmirësime ishin ende të nevojshme.

“Mbetet shumë punë e madhe per tu bere, për këtë jemi të sigurt.”

Publicisti në pension Svante Weyler tha se ai mendonte se reputacioni i Akademisë – dhe çmimi – mund të riparohet, “por vetëm përmes zgjedhjeve të mençura të laureatëve”.

Ai priste që Akademia të përpiqej shumë për të shmangur polemikat, dhe me siguri të shkonte për një autor shumë të vlerësuar në qarqet letrare dhe një me atraksion më të gjerë.

“Absolutisht askush që mund të shkaktojë një diskutim politik polemik,” tha ai.

Ndërkohë, Olivier Truc, i cili kohët e fundit botoi një libër për skandalin, vuri në dukje se Akademia kishte parë edhe më parë polemika.

“Për shembull kur çmimi iu dha dy anëtarëve të emeruar të Akademisë,” tha ai, duke iu referuar vendimit të vitit 1974 që i dha çmimin Harry Martinsson dhe Eyvind Johnson.

Dhënia e cmimit kantautorit amerikan Bob Dylan në 2016 gjithashtu bëri që disa të vinin në dyshim gjykimin e Akademisë.

– Procedura e re –

Akademia dikur ishte arbitri i vetëm nga cili merrej cmimi Nobel për Letërsi.

Por pas kërkesave për mbikëqyrje të jashtme nga Fondacioni Nobel i cili administron paratë e çmimeve, komiteti i përzgjedhjes është ndryshuar për të përfshirë pesë anëtarë nga jashtë ekipit.

Duke pasur parasysh njollën e reputacionit të Akademisë, Levy ngriti mundësinë që “ata që marrin këtë çmim mund te mos pranojnë ate” – siç bëri filozofi francez Jean-Paul Sartre në 1964.

Laureati i këtij viti – veçanërisht nëse është një autor mashkull – mund të pranojë që puna dhe jeta e tyre personale të vihen nën një kontroll të imtesishem, veçanërisht për shprehje te mizogjinise (urrejtje ndaj seksit femër),shtoi Levy.

VERITAS.COM.AL/