Sipas EUobserver/

Subjekteve ekstremiste të krahut të djathtë në Ballkanin Perëndimor shtetet anëtare të Bashkimit Evropian janë duke konsideruar t’ua ndalojnë vizat për udhëtim brenda zonës Schengen, njofton EUobserver.

 Një veprim i tillë, siç thotë gazeta në raportimin ekskluziv, vjen si pasojë e shqetësimeve të rritjes së propagandës ruse.

“Bisedimet konfidenciale, që priten të mbahen më korrik në celulën për anti-terrorizëm të Këshillit Evropiane, do të përfshijnë diskutimet për ndalimin efektiv në disa subjekte ekstremiste në disa vende të Ballkanit Perëndimor”, shkruan gazeta evropiane.

“Shumë lëvizje të ekstremit të djathtë në Ballkanin Perëndimor kanë një neveri të fortë ndaj NATO-s dhe Bashkimit Evropian,” thuhej në memorandumin, i hartuar nga presidenca e re çeke e BE-së dhe e parë nga EUobserver.

“Një arsye për rritjen e mosbesimit ndaj Perëndimit është marrëdhënia e fortë që Rusia ka krijuar me popullsinë e krishterë ortodokse në rajon. Rusia e paraqet veten si mbrojtëse e disa kombeve në veçanti, por edhe e grupeve të krishtera ortodokse në Ballkanin Perëndimor”, thuhet më tej.

Në të kaluarën, shqetësimet e BE-së përqendroheshin rreth luftëtarëve të huaj xhihadistë që ktheheshin në rajon nga Lindja e Mesme.

Por lufta në Ukrainë ka bërë që “disa ndjekës vendas të ekstremit të djathtë të luftojnë në konfliktin e vazhdueshëm në Ukrainë, me shumë gjasa në anën ruse”, thuhej në memorandumin çek.

U paraqit një tablo komplekse e problemit, i cili përfshin “tifozët radikalë të futbollit, ose ndjekësit radikalë të lëvizjeve të ndryshme pansllaviste, nacionaliste”.

“Shpesh është shumë e vështirë të bëhet dallimi midis ekstremit të djathtë dhe ekstremit të majtë në Ballkanin Perëndimor”, thuhet në memorandum.

Disa grupe, si Blood and Honor dhe Combat 18, që sulmojnë emigrantët dhe të huajt në përgjithësi, janë gjithashtu “ende aktive”.

Dhe të marra së bashku, ato krijojnë një “kërcënim në rritje për rajonin” si dhe për sigurinë e brendshme të BE-së.

“A keni vënë re ndonjë lidhje në shtetet anëtare të BE-së midis ekstremistëve të djathtë “lokalë” dhe ekstremit të djathtë të Ballkanit Perëndimor?”, pyeti presidenca çeke vendet anëtare.

“A ka ndonjë shenjë të ndikimit në rritje nga organizatat e ekstremit të djathtë të Ballkanit Perëndimor në diasporën ballkanike në vendet anëtare?”, shtohet aty.

Në memorandum thuhej se xhihadistët ende përbënin kërcënimin më të madh për sa i përket humbjeve në shkallë të gjerë të jetëve.

Por aty vihet në dukje se sulmet “etno-nacionaliste”, edhe nëse ato ishin në një shkallë më të vogël, rrezikonin përkeqësimin e paqëndrueshmërisë politike në një rajon që jo shumë kohë më parë luftoi një sërë konfliktesh të përgjakshme etnike.

“Kërcënimi i sulmeve terroriste në shkallë të gjerë të frymëzuar nga ideologjitë e VRWE [ekstremiste e djathtë e dhunshme] është padyshim mjaft i ulët,” thanë dy ekspertë nga Rusi, një institut me qendër në Londër, në një studim të fundit të cituar nga çekët në memo.

“Megjithatë, edhe aktet e dhunës në shkallë të vogël mund të veprojnë si pikë ndezëse për destabilizimin rajonal,” paralajmëroi studimi Rusi.