-Shumica e amerikanëve nuk janë të gatshëm të shtojnë Karl Marks dhe Vladimir Lenin në malin Rushmore ku ndodhen monumentet e etërve të kombit, dhe të shkatërrojnë sistemin e tregut të lirë-.

 

Radikalët që shpresonin se zgjedhjet e javës së kaluar do ta çonin Amerikën në rrugën e socializmit, kanë pasur një zgjim të vrazhdë: Shumica e amerikanëve nuk janë të gatshëm të shtojnë Karl Marks dhe Vladimir Lenin në malin Rushmore dhe të shkatërrojnë sistemin e tregut të lirë që e bëri Amerikën vendin e madh.

Fatkeqësisht, Joe Biden tani është president i zgjedhur dhe mund të bëhet udhëheqësi i kombit tonë më 20 janar, nëse një seri gjyqesh të gjata të kërkuara nga Presidenti Trump dhe mbështetësit e tij nuk rezultojnë në një prurje të befasishme. Por Biden fitoi nominimin presidencial demokrat duke e portretizuar veten si një revolucionar i moderuar, jo si një socialist.

Dhe një pjesë e mirë e votave të Biden erdhi nga njerëzit, papëlqimi i të cilëve ndaj Trump ishte shumë më i fortë sesa dashuria e tyre për të nominuarin presidencial të Demokratëve ose politikat e tij.

Por një gjë që është bërë mjaft e qartë pas zgjedhjeve javën e kaluar: Krahu socialist në rritje i Partisë Demokratike mori një goditje të madhe. Socialistët lëvizën aq larg sa u larguan miliona votuesve.

Të udhëhequr nga socialistët e vetë përshkruar, si senatori Bernie Sanders, I-Vt., (I cili dështoi dy herë për të marrë nominimin presidencial Demokrat) dhe Rep. Alexandria Ocasio-Cortez, DN.Y., e majta ekstreme kishte shumë shpresa për të arritur në nisjen e transformimit të shoqërisë amerikane në atë që ata pretenduan se do të ishte një utopi socialiste.

Fatmirësisht, kjo nuk ndodhi. Njerëzit amerikanë nuk ranë sheshit për propagandë socialiste dhe nuk përqafuan politika socialiste joreale, të papërballueshme dhe të parealizueshme.

Kjo është një gjë shumë e mirë. Sepse ndërsa socializmi premton parajsën në Tokë, në praktikë rezulton në ferr në Tokë – thjesht pyet njerëzit e vuajtur të Kubës, Koresë së Veriut, Venezuelës dhe kombeve të tjerë socialistë dhe komunistë. Edhe Rusia dhe Kina ia detyrojnë prosperitetin e tyre të kufizuar reformave kapitaliste që ata kanë futur. Dhe kombet socialiste dhe komuniste të Evropës Lindore hodhën poshtë sistemet e dështuara shumë kohë më parë.

Fitoret më të rëndësishme zgjedhore për konservatorët javën e kaluar erdhën në disa gara të Senatit Amerikan të kontestuara. Demokratët shpresonin të kapnin të paktën katër vende për të fituar kontrollin e Senatit, por kjo fitore e madhe nuk ndodhi.

Republikanët tashmë kanë fituar 50 vende në Senat, duke përfshirë një fitore shumë të habitshme për Susan Collins në Maine. Demokratët kanë fituar vetëm 48 vende.

Dy vende të Senatit janë gati për t’u marrë në zgjedhjet e balotazhit në Xhorxhia më 5 janar. Republikanët janë të favorizuar në të dy garat në këtë pikë, por rezultati nuk është i sigurt. Nëse vetëm një nga republikanët fiton, GOP do të mbajë një shumicë të Senatit 51-49. Nëse të dy republikanët fitojnë, GOP do të mbajë 52 vende në 48 të mbajtura nga Demokratët.

Dy fitore demokratike në zgjedhjet e balotazhit në Gjeorgji do të krijonin një ndarje të Senatit 50-50 midis dy partive. Duke supozuar se Kamala Harris është nën presidente, ajo do të hedhë votën për t’u dhënë demokratëve një shumicë të ngushtë të Senatit.

Nëse republikanët përfundojnë duke mbajtur kontrollin e Senatit – diçka që duket gjithnjë e më shumë e mundshme të ndodhë – kjo do të thotë se ata do t’i kenë dhënë një goditje të madhe axhendës radikale të socialistëve.

Pa një shumicë të Partisë Demokratike në Senat, do të jetë praktikisht e pamundur për Ocasio-Cortez, Sanders dhe të tjerët në ekstremin e majtë të kalojnë legjislacionin për ta bërë Amerikën socialiste.

VERITAS.COM.AL/