Banka e Anglisë ka paralajmëruar se Britania e Madhe do të bjerë në recesion pasi rriti normat e interesit me më së shumti në 27 vjet.

Ekonomia parashikohet të tkurret në tre muajt e fundit të këtij viti dhe të vazhdojë tkurrjen deri në fund të vitit 2023.

Normat e interesit u rritën në 1.75% ndërsa Banka lufton për të frenuar çmimet në rritje, me inflacionin që tani është parashikuar se do të arrijë mbi 13%.

Guvernatori Andrew Bailey tha se ai e dinte se shtrydhja e kostos së jetesës ishte e vështirë, por nëse nuk do të rriste normat e interesit do të bëhej “edhe më keq”.

Arsyeja kryesore për inflacionin e lartë dhe rritjen e ulët është rritja e faturave të energjisë, e nxitur nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia.

Një familje tipike do të paguajë pothuajse 300 £ në muaj për energjinë  deri në tetor, paralajmëroi Banka.

Recesioni i pritshëm do të ishte rënia më e gjatë që nga viti 2008, kur sistemi bankar i Mbretërisë së Bashkuar u përball me kolapsin, duke e çuar huadhënien në një ndalesë.

Rënia nuk është parashikuar të jetë aq e thellë sa 14 vjet më parë, por mund të zgjasë po aq gjatë.

Guvernatori i Bankës Andrew Bailey tha se ai kishte “simpati të madhe dhe mirëkuptim të madh për ata që po luftojnë më shumë” me koston e jetesës.

“E di që ata do të mendojnë: “Epo, pse i ke rritur normat e interesit sot, a nuk e bën më keq nga ky këndvështrim për sa i përket konsumit?”, kam frikë se përgjigja ime për këtë është se nuk është. sepse kam frikë se alternativa është edhe më e keqe për sa i përket inflacionit të vazhdueshëm”.

Rritja e normave të interesit është një mënyrë për të provuar dhe kontrolluar inflacionin pasi rrit kostot e huamarrjes dhe duhet të inkurajojë njerëzit të marrin hua dhe të shpenzojnë më pak. Mund të inkurajojë gjithashtu njerëzit të kursejnë më shumë.

Megjithatë, shumë familje do të shtrydhen më tej pas rritjes së normës së interesit, duke përfshirë edhe disa pronarë të hipotekave.

Komente

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.