Chris Ciaccia | Fox News

Pasi bashkëthemeluesi i Microsoft Bill Gates shtroi një plan se si të rihapet ekonomia Amerikane, ai tha se fondacioni i tij filantropik do të përqendrohet kryesisht në përpjekjet e tij në pandeminë e koronavirusit, duke përmendur shqetësime se virusi do t’i kushtojë ekonomisë globale “dhjetëra triliona dollarë . ”

“Do të keni ekonomi me nivele të reduktuara të aktivitetit për vite me radhë,” tha Gates në një intervistë për Financial Times. “Të ashtuquajturat ‘shpirtra kafshërore’ do të jenë vështirë për t’u gjetur, përveç bujarisë së qeverisë. Jemi padyshim në dhjetëra [triliona], që të lënë me gojë hapur. Nëse do të më kishit pyetur para gjashtë muajsh, nuk do ta mendoja se do ishte e mundur. ”

Në fillim të këtij muaji, fondacioni Bill & Melinda Gates njoftoi se do të jepte 150 milion dollarë shtesë për të luftuar COVID-19, duke e cuar kontributin e tij të përgjithshëm deri më tani në 250 milion dollarë.

150 milion dollarët shtesë erdhën pasi Gates kritikoi vendimin e Presidentit Trump për të ndaluar fondet për Organizatën Botërore të Shëndetit gjatë një hetimi të vazhdueshëm për përgjigjen e tij mbi pandeminë, duke thënë se “është po aq e rrezikshme sa edhe tingëllon”.

Gates shtoi në intervistën në FT se ai mendon se Trump nuk do të tërheqë fondet nga OBSH, pasi presidenti “do të bëjë analiza të thella dhe do të vendosë që ata ndoshta duhet të marrin më shumë para, jo më pak para.”

64 vjeçari Gates pranoi se për shkak të përqendrimit të vetëm në COVID-19, fushat e tjera mbi të cilat ka punuar fondacioni, si HIV, malarja dhe zhdukja e poliomielitit, do të marrin një goditje.

“Ky [koronavirus] ka vëmendjen totale të fondacionit,” vazhdoi Gates. “Edhe puna jonë e lidhur jo me shëndetin, si arsimi i lartë dhe arsimi K-12 [shkollat], është ndryshuar krejtësisht për të parë se si e lehtëson mësimin interneti.”

“Kjo emergjencë ka shpërqendruar plot punë kritike në shumë, shumë fusha,” tha ai. “Më pak njerëz në gjendje të paraqiten për imunizimin rutinë ose zinxhirët e furnizimit për imunizim që nuk funksionojnë mirë, janë qindra mijëra vdekje pikërisht atje. Nëse nuk arrijmë të vazhdojmë ti marrim trajtimet per malarien në mënyrë efektive, është një kthim mbrapsht për malarien. ”

Në një deklaratë për Fox News, një zëdhënës i Fondacionit Gates tha se organizata “mbetet e përkushtuar në fushat e saj kryesore të përqendrimit, duke përfshirë zvogëlimin e sëmundjeve infektive, eliminimin e varfërisë ekstreme dhe përmirësimin e arsimit publik Amerikan.”

“Pandemia COVID-19 po prek të gjitha fushat e punës sonë dhe efektet e tepërta do të ndjehen për vitet e ardhshme,” shtoi zëdhënësi. “Ndërsa ne kemi njoftuar më shumë se 250 milion dollarë fonde deri më sot dhe një angazhim për të nxitur Fondin tonë të Investimeve Strategjike drejt pandemisë, ne jemi gjithnjë e më shumë duke përqendruar ekspertizën e stafit tonë dhe duke shfrytëzuar partneritetet tona drejt përpjekjeve urgjente të nevojshme për t’i dhënë fund kësaj pandemie. Këto janë kohë të pashembullta, por besimi ynë se të gjithë jetët kanë vlerë të barabartë dhe angazhimi ynë për të adresuar pabarazitë në të gjithë punën tonë mbetet më kritik se kurrë “.

Javën e kaluar, Gates tha që nevoja për më shumë testime është thelbësore për rihapjen e ekonomisë Amerikane.

“Fillon me testimin,” shkroi Gates në një version të botuar në Washington Post. “Ne nuk mund ta mposhtim një armik nëse nuk e dimë se ku është. Për të rihapur ekonominë, duhet të jemi duke testuar njerëz mjaftueshëm që mund të zbulojmë shpejt pikat e nxehta në zhvillim dhe të ndërhyjmë herët. Ne nuk duam të presim derisa spitalet të fillojnë të mbushen dhe më shumë njerëz të vdesin “.

Që nga e hëna në mëngjes, gati 3 milion raste të koronavirusit janë diagnostikuar në të gjithë botën, më shumë se 965,000 prej të cilave janë në Sh.B.A., vendi më i ndikuar në planet.

VERITAS.COM.AL/