(AP Photo/Eraldo Peres)

Shefi i stafit të presidentit brazilian Jair Bolsonaro, Onyx Lorenzoni, u tha gazetarëve pas një takimi të kabinetit të enjten se Bolsonaro synon të flakë çdo “komunist” që punon për qeverinë aktualisht, duke pretenduar se ata që mbajnë pikëpamjet ideologjike kundër qeverisë së re nuk mund t’i përmbushin siç duhet qëllimet e saj.

Bolsonaro, i cili mundi kandidatin socialist te Partisë së Punëtorëve (PT) Fernando Haddad në zgjedhjet presidenciale të tetorit, zhvilloi një fushatë duke u zotuar të zhdukë mendimin marksist nga qeveria dhe nga shkollat e Brazilit dhe të drejtojë një lëvizje të qeverive të vogla konservatore në Amerikën Latine qe do te kundërshtoje ideologjitë e diktaturave të rajonit, Kubës, Venezuelës dhe Nikaraguas.

“Shoqëria tha” mjaft “për idetë socialiste dhe komuniste, të cilat në 30 vitet e fundit na çuan në kaosin që po jetojmë sot”, u tha Lorenzoni gazetarëve, duke shpjeguar se ky mandat e bëri të domosdoshëm heqjen e marksizmit nga pozitat e larta në qeveri sipas agjencisë spanjolle të lajmeve EFE. Për të arritur këtë, administrata Bolsonaro do të fillojë një rishikim të disa prej zyrtarëve më të lartë.

Shefi i stafit të Bolsonaros tha se të paktën 320 punonjës të qeverisë u njoftuan pas takimit të nivelit të kabinetit që ata do të “vlerësoheshin” për të siguruar që synimet e tyre të punës ishin të pajtueshme me atë që Bolsonaro shpresonte të arrinte në detyrë. Këto do të përballeshin me “shkarkimin” nga qeveria nëse Lorenzoni arrinte në përfundimin se ata mbanin besime ideologjike të  se majtës ekstreme në konflikt me administratën e tij.

“Nuk ka kuptim që të kemi zyrtarë me orientime antagoniste ideologjike [duke punuar për ne],” pohoi Lorenzoni. “Nuk është e arsyeshme të kemi socialistë, komunistë, ndonjë nga këta këtu.”

Lorenzoni ishte i kujdesshëm për të specifikuar se procesi nuk do të jetë një “gjueti shtrigash” dhe, për këtë qëllim, “së pari i likuidojme,pastaj diskutojmë” dhe ata që janë gjetur të jenë punëtorë kompatibel për qeverinë e Bolsonaros do të kthehen në pozitat e tyre.

Arsyeja kryesore për këtë rivlerësim,shpjegoi Lorenzoni, ishte se PT kishte qeverisur vendin për 14 vjet, pjesen me te madhe te shekullit të 21-të. Ndërkohë që dy presidentët e saj dolën keq pas qëndrimeve të tyre ne detyre – Luiz Inácio Lula da Silva po vuan një dënim 12-vjeçar për korrupsion ndërsa ishte president; Dilma Rousseff u pezullua nga detyra dhe humbi ofertën per senatin vitin e kaluar – 14 vjet është mbi një dekadë e pranimeve të profilit të ulët në të gjithë shtrirjen e infrastructures se shtetit federal brazilian. Mbajtja e stafit në pozita kyçe në agjencitë si Ministria e Jashtme ose Ministria e Drejtësisë, të cilët kundërshtojnë reformat e fushatës se Bolsonaros, mund t’i bëjnë këto reforma të pamundura.

Heqja e “komunistëve” nga qeveria është pjesë e përpjekjes së parë të madhe të administratës Bolsonaro: zvogëlimin e madhësisë prodixhioze të qeverisë braziliane. Zyrtarët e Bolsonaros kanë sugjeruar se deri në 3.100 vende pune qeveritare pritet të shkrihen në nivel federal. Brazili gjithashtu do të lëvize për të shitur më shumë se 700,000 prona në pronësi të qeverisë tek privatet.

Bolsonaro e bëri çrrënjosjen e mendimit marksist nga qeveria nje përparësi si kandidat. Në fjalimin e tij inaugurues të martën, Bolsonaro shpalli fitoren e tij “ditën në të cilën njerëzit filluan të çlirojnë veten nga socializmi, përmbysja e vlerave, maksimalizmi i shtetit dhe politikisht korrekt”.

“Ky është flamuri ynë, i cili kurrë nuk do të jetë i kuq. Do të jetë i kuq vetëm nëse është e nevojshme për gjakun tonë të mbajë jeshilen dhe të verdhën e saj”, përfundoi ai. “Ne nuk mund të lejojmë që ideologjitë e ndryshme të vijnë dhe të ndajnë brazilianët – ideologjitë që shkatërrojnë vlerat dhe traditat tona, shkatërrojnë familjet tona, themelet e shoqërisë sonë”.

Para marrjes së detyrës, Bolsonaro gjithashtu deklaroi në një konferencë konservatore se ai do të kërkonte të krijonte një koalicion global kundër komunizmit, veçanërisht duke synuar heqjen e regjimeve toksike Marksiste në Kubën dhe Venezuelën fqinjë.

E gjithë Amerika Latine “e di se cilat janë pasojat e së majtës. Shembulli më i qartë është Kuba dhe kombi që më së afërmi e përafron këtë realitet është Venezuela “, tha ai duke deklaruar se Brazili, si vendi më i madh i Amerikës së Jugut, ka një” detyrim “për të udhëhequr në përpjekjet për të rivendosur lirinë në ato vende.

Përkundër këtyre deklaratave kundër komunizmit, Bolsonaro mbajti një takim miqësor me një të dërguar special nga udhëheqësi më i fuqishëm komunist në botë, Xi Jinping i Kinës, duke transmetuar një mesazh bashkëpunimi nga udhëheqësi i Partisë Komuniste. Kina është partneri më i madh tregtar i Brazilit, si produkt i politikes të distancës nga Perëndimi nën drejtimin e Lula-s dhe Rousseff-it. Kandidati Bolsonaro shprehu shqetësime se “Kina po blen Brazilin” dhe u zotua të shkurtojë tregtinë me Pekinin deri në një nivel të menaxhueshëm.

Presidenti u takua edhe me sekretarin e shtetit të SHBA Mike Pompeo këtë javë, duke shprehur shpresën se lidhjet e Brasilia-Uashington do të lulëzojnë gjatë presidencës së tij. Ai u tha gazetarëve se do të diskutonte mbi zbatimin e një baze ushtarake amerikane në Brazil me zyrtarët amerikanë “në të ardhmen”, duke marrë parasysh operacionet ushtarake në rritje të Rusisë në Venezuelën fqinjë.

Midis hapave të tjerë të menjëhershëm që regjimi Bolsonaro ka marrë që nga ardhja në fuqi të martën kane qenë një rritje modeste në pagën minimale dhe eliminimin e disa agjencive qeveritare, përfshirë disa mbi të drejtat e minoritetit.

Veritas.com.al/