Një studim i ri ka kalkuluar se nëse ‘nuk ka marrëveshje’ për Brexit, atëherë kjo do t’i  kushtojë Bashkimit Europian (BE) 507 miliardë £. Por nëse nuk ka marrëveshje, kjo i jep Britanisë një fat të papritur prej 641 miliardë £.

Profesori i ‘Cardiff University’, Patrick Minford ka argumentuar se, për Mbrretërinë e Bashkuar “një rënie do të jetë një bezdi e shkurtër por në subsancë do të jetë një fitim ekonomik për periudhë të gjatë”

Për BE, në anën tjetër “Jo marrëveshje” është humbje ekonomike” si në afat të shkurtër ehde në afat të gjatë”.

Ekonomistët shpjegojnë se dalja e Britanisë nga Bashkimi Doganor i BE, mund t’ kushtojë BE-së “dy vjet të vlefshëm për përfitimet në treg për prodhimet e tij mbi balancat e tejkalimeve në tregun e UK, që vlerësohet rreth 18 miliardë paund në vit”, në dy vjet të vlefshëm që barazohet me 36 miliardë paund “humbje menjëherë”.

Britania në anën tjetër, do të shijojë “një fitim prej 180 miliardë £ fitim të fatit për një “kohë të gjatë” të prezantuar nga “tregu i lirë, me kontroll të kufijve të vet dhe rregullat e veta”.

Ai gjithashtu thotë se si balancim i monedhës së favorizuar në tregun e  BE, Britania mund të përfitojë 433 miliardë £ si tarifa përfitime nga eksportet e BE.

Veritas.com.al/