-Biden dhe Trump sulmuan njëri-tjetrin në terma personalë për më shumë se 90 minuta-.

Debati i parë i zgjedhjeve presidenciale 2020 të martën në mbrëmje ishte i zjarrtë nga fillimi në fund.

Presidenti Trump dhe kandidati demokrat Joe Biden sulmuan njëri-tjetrin në kushte të ashpra personale për më shumë se 90 minuta ndërsa moderatori Chris Wallace punoi për të bërë që të dy kandidatët, por sidomos Trump, të ndiqnin rregullat e debatit për të cilat kandidatët kishin rënë dakord.

Biseda varionte nga kriza e koronavirusit,i në vendin e lirë të Gjykatës Supreme deri te kujdesi shëndetësor. Nuk është e qartë se sa substancë votuesit mund të nxirrnin nga debati, megjithatë, pasi debati kryesisht përbëhej nga linja që synonin t’u bënin thirrje partizanëve.

Këtu janë pesë momentet kryesore nga debati i parë presidencial.

1.Biden dhe Trump përplasen se kush kontrollon Partinë Demokratike

Gjatë segmentit fillestar në vendin e lirë të Gjykatës Supreme, diskutimi u kthye në kujdesin shëndetësor dhe Trump filloi të sulmonte Biden duke thënë se ai do të ishte përgjegjës për segmentin mbështetës të Bernie Sanders të partisë së tij dhe mbështetjen e tij për “Medicare-për-të gjithë”. ” Në atë që ishte e para nga shumë përplasje shpërthyese midis çiftit, Biden hapi përgjigjen se “Unë jam Partia Demokratike tani. Platforma e Partisë Demokratike është ajo që unë në fakt aprovova. ”

Ishte një nga deklaratat më të forta nga Biden deri më tani duke u distancuar nga krahët e majtë më të largët të partisë. Trump do të vazhdonte ta godiste këtë pikë gjatë gjithë debatit.

Veçanërisht, gjithashtu në temën e Gjykatës Supreme, Wallace pyeti Biden nëse ai do të ishte i gatshëm të paketonte Gjykatën e Lartë dhe të mbështeste fundin e obstraksionizmit të Senatit. Biden refuzoi prerazi të merrte një qëndrim mbi çështjen.

2.Wallace ngre zërin dhe u kujton kandidatëve kush është moderatori

Gjatë tranzicionit midis segmentit të parë të debatit dhe segmentit të dytë, Trump bisedoi mbi Wallace për disa sekonda ndërsa moderatori u përpoq të merrte pyetjen e tij. Wallace përfundimisht ngriti zërin për të thënë, “Unë jam moderatori i këtij debati” para se të përfundoni pyetjen.

Trump dhe Biden biseduan vazhdimisht me njëri-tjetrin gjatë gjithë debatit, duke e çuar Wallace në një moment për të thënë, “Zotërinj, a e kuptoni që po flisni të dy në të njëjtën kohë?”

Vetëm disa minuta më vonë ndërsa Trump po jepte një përgjigje gjatë periudhës së tij dy-minutëshe të pandërprerë, Biden u përpoq të zhurmonte dhe Wallace u përgjigj duke i kujtuar Biden se koha ishte e Trump. Wallace do të vazhdojë të ketë nevojë të qortojë të dy kandidatët në mënyrë të përsëritur.

3.”Sapo humbi të majtën”

Biden po diskutonte planin e tij të kujdesit shëndetësor, duke theksuar se demokratët në fillimet po e sulmonin atë për faktin se ai nuk do të shfuqizonte sigurimin shëndetësor privat, siç propozonin shumë nga kandidatët. Trump ndërpreu dhe akuzoi Biden se kishte rënë dakord të shfuqizonte kujdesin shëndetësor privat dhe të vendoste Medicare për të gjithë, gjë që Biden nuk e ka bërë.

Biden, ndërsa Trump po e akuzonte pa të drejtë për marrje mendsh në lidhje me kujdesin shëndetësor dhe se kishte rënë dakord për një “manifest”, paralajmëroi Trump se ishte duke u ngatërruar me “djalin e gabuar, natën e gabuar në kohën e gabuar”.

Trump u përgjigj, në lidhje me Biden që refuzoi hapur Medicare për të gjithë, “Ai thjesht humbi të majtën, ti thjesht humbe të majtën”.

Gjatë një diskutimi rreth ngrohjes globale më vonë gjatë debatit, Biden tha “Green New Deal nuk është plani im” dhe se ai mbështet “planin e Biden”, i cili është i ndryshëm nga planet e tjera të Green New Deal të diskutuara nga kandidatët e tjerë presidencialë Demokratë.

4.Biden u drejtohet votuesve personalisht në koronavirus

Një nga momentet më efektive të debatit të Biden erdhi kur tema u kthye në pandeminë e koronavirusit dhe ai iu drejtua drejtpërdrejt kamerës duke vendosur çështjen e tij pse ai është personi më i mirë për të trajtuar pandeminë.

Ai iu referua regjistrimeve nga gazetari Bob Woodward i Trump duke thënë në fillim të këtij viti ai minimizoi koronavirusin në mënyrë që të mos shkaktonte panik dhe u tha Amerikanëve, “Ju nuk bini në panik “.

Trump mbi këtë temë paralajmëroi se Biden dëshiron të “mbyllë vendin” dhe do të “shkatërrojë vendin”.

5.Përplasje për maska dhe mbyllje

Ndërsa biseda vazhdoi mbi temën e koronavirusit, Wallace e pyeti Trump pse ai vazhdon të mbajë tubime të mëdha pa distancë sociale dhe përdorim të rrallë të maskave në shkelje të qartë të udhëzimeve nga administrata e tij. Trump mbrojti veten duke vërejtur se tubimet ndodhin jashtë në aeroporte dhe se “njerëzit duan të dëgjojnë atë që unë kam për të thënë”.

Biden u përgjigj duke u thënë votuesve, “Ai nuk është i shqetësuar për ju” dhe e kritikoi Trump për trajtimin e tubimeve të tij.

“Ai ka qenë plotësisht i papërgjegjshëm në mënyrën në të cilën ai ka trajtuar distancimin shoqëror dhe njerëzit që mbajnë maska, në thelb e inkurajoi atë që të mos e bënte këtë,” tha Biden. “Mirë, ai është një budalla”.

Trump u përgjigj duke ritheksuar se Biden do të mbyllte vendin dhe se mbylljet e punës “po dëmtojnë njerëzit” si financiarisht ashtu edhe në shëndetin e tyre mendor.

“Ju nuk mund ta rregulloni ekonominë derisa të rregulloni krizën COVID,” tha Biden. “Ai duhet të fillojë punën dhe të kujdeset për nevojat e popullit amerikan.

VERITAS.COM.AL/